Wanneer je Westeinde in de zomer of lente betreedt, kun je ons terrein zonder kaart vinden. Volg je neus, ga op de uienlucht af. In de uienmaanden maken de uienstrengen onderdeel uit van ons exterieur. Onder ieder afdak hangen uien te drogen. Aan wasrekken, waslijnen, touw. Met kilo's oogst word je vanzelf wel creatief! Jep, met uien in de moestuin krijg je geheid te maken met oogsten en bewaren. Ontdek hier hoe wij dit aanpakken.
Nadat het loof is gebogen, laten we de uien 2 á 3 weken liggen. Tenzij we direct ui verwerken in onze maaltijden, dan trekken we er alvast 1 (of meer) uit de grond. De uien zijn heel eenvoudig uit de grond te trekken door de ondiepe wortelen. Meestal leggen we de uien direct naast het bed te drogen voor paar dagen.
Wij binden een aantal uien aan elkaar en hangen deze onder een afdakje. Kom maar eens langs in de warme maanden. Het hangt bij ons vol met uien. In de volière, in de chillhoek en in de schuur. Daarbij maken we gretig gebruik van oude wasrekken, waslijnen en knijpers. Na circa 3 á 4 weken zijn de uien droog.
De uien die droog hangen en wind vangen zijn het snelst mooi droog. Deze uien maken we gereed voor deelname aan de uienvoorraad. Het loof verwijderen we, verdorde bladeren knippen we eraf en de wortels komen samen met de verdorde blaadjes op de composthoop. Vervolgens bewaren we de uien in de schuur. Hier is het koud, vorstvrij en donker. De uien kunnen we in theorie tot de volgende lente bewaren, maar vaak zijn de uien al op voordat de winter aanbreekt.