Uien oogsten en bewaren

  • Uien oogsten en bewaren

    Maria - | 02 augustus 2020

Een (fl)Uitje van een cent

Wanneer je Westeinde in de zomer of lente betreedt, kun je ons terrein zonder kaart vinden. Volg je neus, ga op de uienlucht af. In de uienmaanden maken de uienstrengen onderdeel uit van ons exterieur. Onder ieder afdak hangen uien te drogen. Aan wasrekken, waslijnen, touw. Met kilo's oogst word je vanzelf wel creatief! Jep, met uien in de moestuin krijg je geheid te maken met oogsten en bewaren. Ontdek hier hoe wij dit aanpakken.

Juichen wanneer het loof gaat buigen

Let nauwgezet op 't uienbed

Wanneer een ui bijna oogstrijp is, valt op een gegeven moment het loof om. Dit is het moment waarop de ui gaat verdrogen. Wij helpen de uien door het loof opzij te duwen. De uien knikken dan gemakkelijker, net boven de bol.

Oogsten wat gezaaid is

Uien uit de grond

Nadat het loof is gebogen, laten we de uien 2 á 3 weken liggen. Tenzij we direct ui verwerken in onze maaltijden, dan trekken we er alvast 1 (of meer) uit de grond. De uien zijn heel eenvoudig uit de grond te trekken door de ondiepe wortelen. Meestal leggen we de uien direct naast het bed te drogen voor paar dagen.

Oude wasrekken en waslijnen zijn van nut

Bevlogen drogen

Wij binden een aantal uien aan elkaar en hangen deze onder een afdakje. Kom maar eens langs in de warme maanden. Het hangt bij ons vol met uien. In de volière, in de chillhoek en in de schuur. Daarbij maken we gretig gebruik van oude wasrekken, waslijnen en knijpers. Na circa 3 á 4 weken zijn de uien droog.

Klaar maken voor bewaren

Droog hangen en wind vangen

De uien die droog hangen en wind vangen zijn het snelst mooi droog. Deze uien maken we gereed voor deelname aan de uienvoorraad. Het loof verwijderen we, verdorde bladeren knippen we eraf en de wortels komen samen met de verdorde blaadjes op de composthoop. Vervolgens bewaren we de uien in de schuur. Hier is het koud, vorstvrij en donker. De uien kunnen we in theorie tot de volgende lente bewaren, maar vaak zijn de uien al op voordat de winter aanbreekt.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.