Rechtstreex: van boer naar bord

Lokaal, transparant en sociaal, termen die hedendaags weinig van toepassing zijn op onze voedselketen. De Granny Smith legt 20.000 kilometer af voordat die op de Hollandse fruitschaal ligt (Trouw, 2006), wat de herkomst is van producten die buiten Europa komen is vaak dubieus, en als we niet eens weten waar ons voedsel vandaan komt, hoe weten we dan dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor z’n arbeid?

Dit was voor ons reden genoeg om veel meer lokaal boodschappen te doen, en door de komst van Rechtstreex was dat appeltje-eitje. Rechtstreex maakt het mogelijk om vers, seizoensgebonden boodschappen te doen direct bij makers en boeren uit onze regio. Het principe is simpel: wij bestellen online, Rechtstreex vervoert de bestellingen naar een verzamelpunt, daar halen wij onze boodschappen op. Wij zijn fan!

Boeren krijgen weer een gezicht

Als je de boer niet ken, dan vreet je ‘t nie

Het spreekwoord “Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet” wijzigt naar “Als je de boer niet kent, dan vreet je ‘t niet”. Het is in de hedendaagse maatschappij ‘normaal’ als je niet weet waar je eten vandaan komt, maar zo is het niet altijd geweest. Integendeel, vanaf dinosaurustijdperk was het vrij normaal om veel mensen achter de gewassen te kennen.

Gelukkig krijgen de boeren met Rechtstreex weer een gezicht. Of we nu groenten, fruit, eieren, zuivel, saus of sap bestellen, we weten altijd waar het vandaan komt. En het is ook altijd dichtbij. Rechtstreex haalt de producten zo dicht mogelijk uit de buurt (straal van maximaal ca. 50 km rondom Rotterdam). Mochten we meer willen weten over het eten, dan zouden we bij wijze van spreken even op bezoek kunnen gaan bij de boer. In een lokale keten komt de verborgen rijkheid aan boeren, makers en producten in de regio naar boven, en dat is echt super tof!

Transparant en eerlijk

Oogsten wat je zaait

Prei, aardappelen en peren liggen voor flinke prijzen in de supermarktschappen, terwijl de boeren ze voor een habbekrats hebben geleverd. Boeren in Nederland loont amper. Ruim één op de drie boeren verdient een bruto inkomen onder het minimumloon, dat is nog geen 20.000 euro per jaar (AD, 2020). En met dat inkomen worden ze ook in het ‘klimaatkeurslijf’ gewrongen en verplicht om allerlei klimaatkosten te maken.

De huidige supermarktprijzen zijn spotgoedkoop door de oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland. De boer verdient een eerlijkere prijs. En Rechtstreex is daar ook voorstander van. Van elke euro die wij uitgeven aan Rechtstreex gaat 56 cent naar de boer of maker! Deze transparantie is fijn; we weten dus dat het merendeel bij de boer terecht komt.

In harmonie met Moeder Natuur

Eten wat de natuur ons schaft

Omdat we meer lokaal consumeren, moeten we meebewegen met moeder natuur. Eten wat de natuur ons schaft; koken met lokale seizoensproducten. Beperkt met ingrediënten, maar zeker niet in onze maaltijden! We zijn juist creatiever geworden met onze ingrediënten. En het eten smaakt des te beter met het idee dat lokaal gekweekte groenten en fruit veel meer voedingsstoffen en nutriënten bevatten dan de boodschappen die honderd keer meer voedingskilometers maken.

Werk jij mee aan een ander en beter voedselsysteem?

Lokaal inkopen doen wordt een stuk eenvoudiger als je kunt leunen op een initiatief zoals Rechtstreex. Rechtstreex is een initiatief in Zuid-Holland. Ken jij andere lokale voedselinitiatieven in andere regio’s? Wij zijn benieuwd! Laat het aan ons weten! :-).

Kijkje in ons dagelijks leven?

Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).