Lokaal eten in Krimpenerwaard

Waar haal je je eten als er geen supermarkten zouden zijn? Dat is de eerste vraag die wij onszelf stelden in onze zoektocht naar lokaal boodschappen doen. Het draait opeens om anders kijken naar de omgeving, boeren en makers in de regio kennen en lokale initiatieven ontdekken. Na jaren ervaring op te hebben gedaan in het lokale leven, is de vraag getransformeerd naar: “Wat hebben we nog nodig uit de supermarkt?”. 

Auteur: Judith

Rechtstreex - groenten en fruit

Rechtstreex is een tof initiatief. Het is een initiatief die het voor ons heel makkelijk maakt om vers, seizoensgebonden boodschappen te doen direct bij makers en boeren uit onze regio. Het principe is simpel: wij bestellen online, Rechtstreex vervoert de bestellingen naar een verzamelpunt, dan halen wij onze boodschappen op. Zo hebben we bijvoorbeeld biologische tomaten en paprika’s bij Frank de Koning vandaan uit Tinte, biologische pepers bij Rob van Paassen uit Oude Leeden en biologische aardappels van Boerderij Landzicht uit Rhoon.

Boerderij Boogaerd - kaas

We halen onze kaas bij Boerderij Boogaerd vandaan. Dit is een kleinschalige melkveehouderij met ca. 50 melkkoeien en 30 stuks jongvee. De koeien groeien op in buitenlucht, mits het weer dit toelaat. Als ze buiten grazen eten ze alleen vers gras van hun kruidenrijke weilanden. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn uit den boze. Kaas kopen bij deze bioboeren betekent een stapje dichterbij de bescherming van de weidevogels en het vergroten van de biodiversiteit in de weilanden.

Boer Veerstalhoeve - rundvlees

We zijn geen van alle vegetariër, maar vlees eten doen we wel bewust. We halen ons rundvlees bij een lokale ‘bijna bioboer’ vandaan, Henk van Drunen. Zijn koeien krijgen gras en hooi uit de direct omgeving; van zijn eigen percelen of van de percelen van natuurorganisaties. De koeien worden niet preventief met antibiotica behandeld en kennen het buitenleven beter dan binnen. Het zijn echte buitenkoeien die alleen in de winter binnen staan. En het is altijd gezellig om naar de boerderijwinkel te komen!

Benieuwd wat jij kunt halen uit Krimpenerwaard? Check onze kaart ‘Duurzaam eten in jouw buurt’.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!
Pruimentaart van geweckte pruimen
Siebe van Rijn | 30 juli 2020
Vorig jaar (2019) hadden we een fantastisch pruimenjaar. Zó fantastisch dat we daar vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Dit jaar hebben we nul pruimen, maar wél geweckte pruimen van vorig jaar die ik goed kan gebruiken voor een heerlijke pruimentaart. Dit is zonder meer de lekkerste pruimentaart die ik ken.
Viervruchtenjam met bessen
Mark van Buuren | 13 juli 2020
Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes. Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hier.