Lokaal eten in Krimpenerwaard

Waar haal je je eten als er geen supermarkten zouden zijn? Dat is de eerste vraag die wij onszelf stelden in onze zoektocht naar lokaal boodschappen doen. Het draait opeens om anders kijken naar de omgeving, boeren en makers in de regio kennen en lokale initiatieven ontdekken. Na jaren ervaring op te hebben gedaan in het lokale leven, is de vraag getransformeerd naar: “Wat hebben we nog nodig uit de supermarkt?”.

Rechtstreex - groenten en fruit

Rechtstreex is een tof initiatief. Het is een initiatief die het voor ons heel makkelijk maakt om vers, seizoensgebonden boodschappen te doen direct bij makers en boeren uit onze regio. Het principe is simpel: wij bestellen online, Rechtstreex vervoert de bestellingen naar een verzamelpunt, dan halen wij onze boodschappen op. Zo hebben we bijvoorbeeld biologische tomaten en paprika’s bij Frank de Koning vandaan uit Tinte, biologische pepers bij Rob van Paassen uit Oude Leeden en biologische aardappels van Boerderij Landzicht uit Rhoon.

Boerderij Boogaerd - kaas

We halen onze kaas bij Boerderij Boogaerd vandaan. Dit is een kleinschalige melkveehouderij met ca. 50 melkkoeien en 30 stuks jongvee. De koeien groeien op in buitenlucht, mits het weer dit toelaat. Als ze buiten grazen eten ze alleen vers gras van hun kruidenrijke weilanden. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn uit den boze. Kaas kopen bij deze bioboeren betekent een stapje dichterbij de bescherming van de weidevogels en het vergroten van de biodiversiteit in de weilanden.

Boer Veerstalhoeve - rundvlees

We zijn geen van alle vegetariër, maar vlees eten doen we wel bewust. We halen ons rundvlees bij een lokale ‘bijna bioboer’ vandaan, Henk van Drunen. Zijn koeien krijgen gras en hooi uit de direct omgeving; van zijn eigen percelen of van de percelen van natuurorganisaties. De koeien worden niet preventief met antibiotica behandeld en kennen het buitenleven beter dan binnen. Het zijn echte buitenkoeien die alleen in de winter binnen staan. En het is altijd gezellig om naar de boerderijwinkel te komen!

Benieuwd wat jij kunt halen uit Krimpenerwaard? Check onze kaart ‘Duurzaam eten in jouw buurt’.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.