Kruidenrijke courgettesoep

In de oogstmaanden plukken we enorm veel en grote courgettes uit de moestuin. Ook in de winter plukken we daar de vruchten van. We maken grote hoeveelheden courgettesoep om dit vervolgens in te vriezen. In deze blog deelt Maria haar recept van een kruidenrijke courgettesoep.

 

Ingrediënten

  • 2 kilo courgette
  • 3 grote rode uien
  • 2-4 tenen knoflook
  • Klont boter / Zonnebloemolie
  • 1,5 liter water
  • Verse basilicum
  • Verse peterselie
  • Laurierbladeren
  • Kruidnagel
  • Komijnzaad
  • Chilipeper
  • Kruidenbouillon

Oogsten

Met de 'supermarkt' om de hoek kom ik een heel eind met de benodigdheden.

Alles uit de moestuin

Kruiden, uien en courgettes haal ik allemaal uit de moestuin.

Uien snijden

Ik snipper de rode uien. Door de kleine stukjes trekken de kruiden er goed in.

Uien fruiten

Ik fruiten de uien in boter (kan ook in olie) en gooi basilicum en komijnzaad erbij.

Courgette snijden

Terwijl de uitjes lekker bakken, snij ik de courgettes in parten.

Mengen en mixen

De courgette voeg ik gefaseerd toe in de pan met uien.

Bouillon maken

Ondertussen staat het water op hoog vuur met erin peterselie, chilipeper, gedroogde knoflookstukjes, laurierblad, kruidnagel en een kruidenbouillonblok.

Borrelen en pruttelen

Als de courgette en uien goed gebakken zijn, gooi ik deze in de pan met bouillon. Dit pruttelt en borrelt een paar minuten. De staafmixer wordt ondertussen gepakt.

Blenderen

Met de staafmixer wordt alle ui en courgettesoep gemixt en gemengd tot een glad mengsel. Af en toe doorheen roeren is van belang, zodat alle stukjes meegepakt worden.

Finishing touch

Nog een paar basilicumblaadjes erop en het is zo klaar als soep!

Zwarte goud

De restanten van de groenten gaan naar de compostbak.

Compost voor courgette

Daar maken we compost van. Voor onze courgettes voor volgend jaar.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.