Kruidenrijke courgettesoep

In de oogstmaanden plukken we enorm veel en grote courgettes uit de moestuin. Ook in de winter plukken we daar de vruchten van. We maken grote hoeveelheden courgettesoep om dit vervolgens in te vriezen. In deze blog deelt Judith haar recept van een kruidenrijke courgettesoep.

Auteur: Judith

Ingrediënten

  • 2 kilo courgette
  • 3 grote rode uien
  • 2-4 tenen knoflook
  • Klont boter / Zonnebloemolie
  • 1,5 liter water
  • Verse basilicum
  • Verse peterselie
  • Laurierbladeren
  • Kruidnagel
  • Komijnzaad
  • Chilipeper
  • Kruidenbouillon

Oogsten

Met de 'supermarkt' om de hoek kom ik een heel eind met de benodigdheden.

Alles uit de moestuin

Kruiden, uien en courgettes haal ik allemaal uit de moestuin.

Uien snijden

Ik snipper de rode uien. Door de kleine stukjes trekken de kruiden er goed in.

Uien fruiten

Ik fruiten de uien in boter (kan ook in olie) en gooi basilicum en komijnzaad erbij.

Courgette snijden

Terwijl de uitjes lekker bakken, snij ik de courgettes in parten.

Mengen en mixen

De courgette voeg ik gefaseerd toe in de pan met uien.

Bouillon maken

Ondertussen staat het water op hoog vuur met erin peterselie, chilipeper, gedroogde knoflookstukjes, laurierblad, kruidnagel en een kruidenbouillonblok.

Borrelen en pruttelen

Als de courgette en uien goed gebakken zijn, gooi ik deze in de pan met bouillon. Dit pruttelt en borrelt een paar minuten. De staafmixer wordt ondertussen gepakt.

Blenderen

Met de staafmixer wordt alle ui en courgettesoep gemixt en gemengd tot een glad mengsel. Af en toe doorheen roeren is van belang, zodat alle stukjes meegepakt worden.

Finishing touch

Nog een paar basilicumblaadjes erop en het is zo klaar als soep!

Zwarte goud

De restanten van de groenten gaan naar de compostbak.

Compost voor courgette

Daar maken we compost van. Voor onze courgettes voor volgend jaar.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!
Pruimentaart van geweckte pruimen
Siebe van Rijn | 30 juli 2020
Vorig jaar (2019) hadden we een fantastisch pruimenjaar. Zó fantastisch dat we daar vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Dit jaar hebben we nul pruimen, maar wél geweckte pruimen van vorig jaar die ik goed kan gebruiken voor een heerlijke pruimentaart. Dit is zonder meer de lekkerste pruimentaart die ik ken.
Viervruchtenjam met bessen
Mark van Buuren | 13 juli 2020
Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes. Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hier.