Kruidenrijke courgettesoep

In de oogstmaanden plukken we enorm veel en grote courgettes uit de moestuin. Ook in de winter plukken we daar de vruchten van. We maken grote hoeveelheden courgettesoep om dit vervolgens in te vriezen. In deze blog deelt Maria haar recept van een kruidenrijke courgettesoep.

 

Ingrediënten

  • 2 kilo courgette
  • 3 grote rode uien
  • 2-4 tenen knoflook
  • Klont boter / Zonnebloemolie
  • 1,5 liter water
  • Verse basilicum
  • Verse peterselie
  • Laurierbladeren
  • Kruidnagel
  • Komijnzaad
  • Chilipeper
  • Kruidenbouillon

Oogsten

Met de 'supermarkt' om de hoek kom ik een heel eind met de benodigdheden.

Alles uit de moestuin

Kruiden, uien en courgettes haal ik allemaal uit de moestuin.

Uien snijden

Ik snipper de rode uien. Door de kleine stukjes trekken de kruiden er goed in.

Uien fruiten

Ik fruiten de uien in boter (kan ook in olie) en gooi basilicum en komijnzaad erbij.

Courgette snijden

Terwijl de uitjes lekker bakken, snij ik de courgettes in parten.

Mengen en mixen

De courgette voeg ik gefaseerd toe in de pan met uien.

Bouillon maken

Ondertussen staat het water op hoog vuur met erin peterselie, chilipeper, gedroogde knoflookstukjes, laurierblad, kruidnagel en een kruidenbouillonblok.

Borrelen en pruttelen

Als de courgette en uien goed gebakken zijn, gooi ik deze in de pan met bouillon. Dit pruttelt en borrelt een paar minuten. De staafmixer wordt ondertussen gepakt.

Blenderen

Met de staafmixer wordt alle ui en courgettesoep gemixt en gemengd tot een glad mengsel. Af en toe doorheen roeren is van belang, zodat alle stukjes meegepakt worden.

Finishing touch

Nog een paar basilicumblaadjes erop en het is zo klaar als soep!

Zwarte goud

De restanten van de groenten gaan naar de compostbak.

Compost voor courgette

Daar maken we compost van. Voor onze courgettes voor volgend jaar.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).