• IJsland 2019

    Mark - | 06 juli 2020

    groepsfoto met op de achtergrond de delta van de Jökulsá

  • IJsland 2019

    Mark - | 06 juli 2020

    Onze vierde reis naar dit onherbergzame land waar je altijd wat bijzonders beleeft

Op ca. 30 km ten noorden van een na grootste ijskap van Europa, de Vatnajökull, worden we gedropt. Als 6 marsmannetjes starten we in de middag de hike, richting Geldingafellsskali.

Auteur: Mark

Het is een niet gemarkeerde trail, zicht is beperkt tot een paar honderd meter en het regent onophoudelijk.

 

maar de sfeer zit er lekker in. Nog..

We naderen het geplande eindpunt voor de eerste dag. We hebben ca 6-7 uur gelopen en zijn koud en nat

Totaal onvoorzien bleek de rivieroverstekk richting Geldingafellsskáli onmogelijk. De grote hoeveelheden smeltwater als gevolg van de warme juli maand en het ontbreken van de sneeuwbruggen waren een behoorlijke ontgoocheling. Niet verder kunnen betekent.. teruggaan.

Na nog 3 uur met flinke tegenwind en regen in een gevoelstemperatuur van ver onder het vriespunt te zijn doorgelopen, zetten we de tenten op. Door de kou kost het ongewoon veel tijd en met lichte onderkoeling duiken we de slaapzak in. Morgen zien we wel verder.

Na nog 3 uur met flinke tegenwind en regen in een gevoelstemperatuur van ver onder het vriespunt te zijn doorgelopen, zetten we de tenten op. Door de kou kost het ongewoon veel tijd en met lichte onderkoeling duiken we de slaapzak in. Morgen zien we wel verder

De volgende dag breken we de boel op en besluiten noordwaards te trekken, richting de bemande Laugarfell hut.

 

De route terug, met Mount Snæfell in het decor.

 

Rond 7 uur 's avonds bereiken we de hut. We vallen met de neus in de boter en kunnen zo aanschuiven bij een warme maaltijd.

 

 

Laugarfell staat bekend om zijn geothermische hot springs. Met bijna 60 km trekken in twee dagen is het water van ~ 40º weldadig. — in Hallormsstaður, Sudur-Mulasysla, Iceland.

 

Vrijdag. Omdat we de geplande route niet kunnen vervolgen, regelt Ragnar transport voor de zaterdag. We lopen een trail in de omgeving van Laugarfell. 

Een ongekend mooie trail, waar je kilometer na kilometer nieuwe watervallen tegenkomt.

 

 

Een vriend van Ragnar, Reynir, haalt ons op. Een supervriendelijke driver uit Höfn. We rijden een dag later door naar Höfn en besluiten daar te kamperen en twee dagtochten te maken. Een goede keuze, zo blijkt.

We trekken de Hvannagil canyon in, tevens een deel van de Lonsoraefi trail die we (gedeeltelijk) liepen. De gouden bergen van rhyoliet lonken.

 

We trekken een paar uur door de vallei, door de rivier.

 

Met lichte bepakking (dagrugzakken) is bijna elke berg een eitje.

We maken nog een aantal mooie dagtochten in het zuidoosten van IJsland, en vertrekken de laatste dag naar Reykjavic.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Hiken in nationaal park Alpi Marittime
Maria - | 31 juli 2023
Het begon met een spontaan idee om na een tiental jaren weer eens de rugzak af te stoffen en te gaan doen waar we eens - lang geleden voor we kinderen hadden - zo blij van werden: hiken. Wie ons kent, weet dat een idee als vanzelfsprekend wordt uitgevoerd. Lees het hele avontuur hier.
De tentipi: een review over dé tent onder de tipi's
Maria - | 15 april 2023
Sinds jaar en dag slapen we in de tentipi. Inmiddels kennen we die tent van binnen en van buiten, letterlijk. Jarenlang prijkten we op de hoofdpagina van de IJslandse VVV poserend voor de tipi trekkend als gezin door dat onherbergzame land. Tijd voor een review.
Als het mes aan twee kanten snijdt: een zakmes voor je kind
Maria - | 12 februari 2022
Vanaf welke leeftijd geef je je kind een zakmes? Is het veilig? Welke regels spreek je af? In deze blog delen wij onze visie op het zakmes. Zoals je ons kent: niet bang aangelegd met een portie gezond verstand.