Struin (st)ront op internet en raak vooral nog meer gedesillusioneerd over wasbare luiers. Althans, dat is onze ervaring na een urenlange zoektocht naar de do’s en don'ts omtrent wasbare luiers. Spoiler alert: het antwoord ga je niet vinden. Ook niet hier. Wel delen we graag wat onze ervaringen zijn met het ‘wasbare luier leven’. Want na 6 intensieve jaren waarin babybillen en wasbare poepvangers businnes as usual zijn, kunnen we onszelf poepexperts noemen.
Luiers verschoond
Frustraties en ervaringen
Jaar ervaring
# Luiers gekocht
Je onderdompelen in het ‘wasbare luier leven’ betekent stappen in een achtbaan van emoties. Euforie heeft in het begin de overhand. Want wat is die wondere wasbare wereld leuk; die leuke printjes en die schattige babies in die cutieputie luiers.
Maar wat is er allemaal? Overbroekjes met knoopjes. Met klitteband. Met fleece. Met inleggers. Met fleece en inleggers. Of overbroekjes zonder aangehechte inleggers. Keuzestress komt om de hoek kijken, want waar doe je goed aan? Er is maar één manier om uit te vinden wat voor jou en je kind(eren) werkt. Verschillende wasbare luiers proberen, en dat deden we dus ook.
Wij hebben drie luiertypes uitgeprobeerd.
Tweedelig: absorberende luier met daaroverheen een waterdicht overbroekje
All-in-one: waterdicht broekje met daaraan vast absorberende stof en inleggers
All-in-two: waterdicht broekje waarin je de absorberende boosters en inlegvellen legt
We hebben wel degelijk verschil ervaren tussen de verschillende wasbare luiers.
Tweeledige wasbare luier: eenvoudig om te doen en lekvrij
De tweedelige luiers zijn eenvoudig om te doen en lekvrij. En een ‘tweede’ luier om de babybillen doen is echt geen big deal. Tenzij je kind luiers verschonen verschrikkelijk vindt. Een tweede strijd voeren is dan wel shit….
All-in-one wasbare luier: comfortabel in gebruik
De all-in-one luiers bieden comfort. Je hoeft geen luier in elkaar te vouwen, dat heeft de fabriek al voor je gedaan. En de luier heb je met 1 handeling aan. Da’s wel zo prettig bij een onrustige baby.
Toch zijn we niet geheel positief over deze luiers. We hebben veel lekkage gehad. En doordat je bij iedere verschoonbeurt de volledige luier moet vervangen, zit je luieremmer snel vol. Bovendien zijn deze luiers vrij duur per stuk. Een all-in-one luier kost circa 25-30 euro.
All-in-two luiers: minder was, eenvoudig in gebruik en lekvrij
Het feit dat onze luiergarderobe met name bestaat uit all-in-two luiers, laat zien dat we de beste ervaringen hebben met dit type luier. Je kunt de luier zelf ‘inrichten’ met inleggers en boosters. Voor de nacht kun je dus besluiten een dikkere booster erin te leggen. De babybillen zijn dan wel gigantisch, maar who cares? In de nacht bewondert niemand je baby en een schoon bed na de nacht is fijner dan die charmante babybillen.
Het prettige aan de all-in-two luiers is dat je minder was hebt. Bij een verschoonronde is het puur een kwestie van inleggers vervangen. Het overbroekje kan vaak zo’n 2 tot 3 verschoonrondes mee, tenzij meneer of mevrouw er een ontplofte bende van heeft gemaakt ;-).
De keuze voor all-in-two luiers biedt ook budgetvoordelen. Een overbroekje kost circa 10-15 euro en voor een aantal euro heb je een pakket wasbare inleggers. Qua kosten kom je dus veel lager uit dan met bijvoorbeeld de all-in-one luiers.
Je hebt luiers met klitteband en knoopjes. Wij kiezen liever voor de knoopjes. De kwaliteit van klitteband wordt na vele wasbeurten slechter, waardoor de luiers minder goed dicht gaan. Luiers met knoopjes zijn een langer leven beschonken. Deze slijten (bijna) niet.
Kies voor verstelbare luiers. Je kind groeit, maar de luier niet. Door verstelbare luiers te kopen, hoef je in principe maar 1 batch aan te schaffen waar je blijvend van kan genieten. Wij hebben luiers die we met drukknoopjes kleiner kunnen maken.
Als je kiest voor een all-in-two luier, dan zijn goede inleggers en boosters onmisbaar. Wanneer je liever met een tweedelige of all-in-one luier werkt, kan een extra inlegger of booster ook prettig zijn als je bijvoorbeeld lang moet autorijden of de nacht droog wil doorhalen.
Er zijn verschillende materialen voor de inleggers: bamboe, katoen en polyester. Bij een kleine baby heb je vaak aan één booster voldoende. Alleen die periode is heel snel voorbij als de pis- en poepluiers monstrueuze vormen aannemen. Dan heb je minimaal 2 boosters nodig.
Een goed absorberende wasbare luier bestaat dus uit meerdere boosters. Ik richt een wasbare luier altijd als volgt in:
1. Wasbaar inlegvel van cellulose
Deze inlegvel dient voor het opvangen van de ontlasting. Wanneer mijn kind heeft gepoept, gooi ik het inlegvel in de prullenbak. Zo niet, dan kan het inlegvel mee de wasmachine in.
2. Katoenen of microvezelbooster
Boosters van katoen of polyester nemen urine snel op. Deze boosters zijn wel snel verzadigd, en om doorlekken te voorkomen, bouw ik nog een derde laag op in de luier.
3. Bamboebooster
Een bamboebooster is een fijne absorberende laag. Het fijne aan bamboe is dat het niet zo snel verzadigd is. Echter neemt ie niet zo snel urine op. Daarom is het beter om de bamboelaag onderaan te leggen.
Wasbare luiers hebben het stinkende imago van poep schrapen en pis ruimen. Maar als je slim omgaat met boosters en inlegvellen, dan is er echt geen drol ‘an. En nogmaals; wat voor jouw werkt, is een kwestie van uitproberen. Zo heb ik een poos gewerkt met de fleece inlegvellen. Schijnbaar kun je de ontlasting van dit vel afslaan in de prullenbak. Maar als je kind plakpoep of snotstront heeft, dan is dit echt een illusie en wordt het poep schrapen werkelijkheid. Daarom ben ik overgestapt naar gecombineerde wegwerp/wasbaar inlegvellen van cellulose. Bij geen ontlasting > de wasmachine in. Bij ontlasting > de prullenbak in.
Schaf verschillende formaten boosters aan. Er zijn twee dingen uitgangspunt bij de selectie van boosters:
Alle ontlasting moet opgevangen worden
Het moet comfortabel zitten
Wassen en drogen is niet zo lastig. De luier gooi je in de wasmachine in plaats van in de prullenbak. Je loopt met een volle luierzak naar de wasmachine en niet met een volle vuilniszak naar de container. Alleen wassen en drogen moet je wel juist doen, want anders genieten je luiers geen lang leven óf je wasmachine ;-).
Om de dag doe ik een luierwas. De wasbare luiers worden eerst 20 minuten voorgespoeld. Daarna gaat het programma over op 60 graden. Begin wel op tijd met de luiers in de was te doen, want zo’n wasprogramma duurt minimaal 3 uur.
Na het wassen hang ik de luiers en inleggers uit aan het wasrek. Je kunt het ook in de droger gooien, maar dan gaan je materialen minder lang mee. Als ik de was uithang, zorg ik voor voldoende ventilatie in de ruimte. Met een hoge luchtvochtigheid is de luierwas pas droog als mijn kind weer uit de luiers kan.
Wasbaar is geen rocket science. Je komt dezelfde pis- en poephorror tegen als met wegwerp. De nachtelijke doorlekkers. De poepbommetjes waarbij je bijna de poep van ‘t plafond moet schrapen. Het besef van een kind dat hij/zij zelf de luier uit kan trekken (niet leuk) en er de lol van inziet (wij niet).
Wat niet hetzelfde is? Wasbare luiers hebben geweldige printjes, zijn veel milieuvriendelijker dan wegwerpluiers én veel goedkoper op de langere termijn. Wegwerpluiers bieden iets meer gemak, Overstappen op wasbaar vereist met name een kleine verandering in je levensstijl, niet op jouw tijdsbesteding. Het is ook uitvinden wat bij jou past en bij je kind(eren), Maar al met al, wasbaar heb je echt zo voor mekaar!
Benieuwd naar de belangrijkste verschillen tussen wegwerpluiers en wasbare luiers? Download hier de infographic 'Wasbaar versus wegwerp'.