Twijfels en weifels over wasbare poepvangers

Wasbare luiers, wel doen, niet doen? Want ja..uhh. poep. Gedoe met poep. Confrontatie met poep. Heel veel poep. Maar wees gewoon de nuchterheid zelve. In de eerste 2 levensjaren van een kind krijg je gewoon te maken met ontlasting in allerlei gradaties. Of je nu wegwerp gebruikt of wasbaar. Je handen worden echt wel een keertje vies ;-).

Wasbare luiers? Wel doen? Niet doen?

Hieronder ga ik in op 3 veelgehoorde bezwaren in voor het gebruik van wasbare luiers:

  • Poep in de wasmachine
  • Wassen en drogen is een gedoe
  • Zonde van mijn centjes

Benieuwd naar de belangrijkste verschillen tussen wegwerpluiers en wasbare luiers?

Poep in de wasmachine
Met een inlegvel kom je er wel.
Wassen en drogen
Maak gebruik van de luxe van een wasmachine :)
Veel geld
Wegwerpluiers kosten echt veel meer...

“Poep in de luier. Dus poep in de wasmachine. Blegh.”

Jep. Baby’s poepen. En veel. Eén ding staat vast, als je ouder wordt, word je geheid geconfronteerd met de onverschrokkenheid van poep. Spuitpoep, explosieluiers, poepruggen, we maken het in geuren en kleuren mee. Poep is vies. Dat vind ik. Dat vind jij. Dat vinden we allemaal. Maar voor mij geen reden om de wasbare luier in de spreekwoordelijke prullenbak te gooien. Geloof me, er zijn echt retegoeie hacks om die wasmachine poepvrij te houden. En nee. Ik schraap geen poep! ;-)

 

Ik doe standaard een zacht, stevig inlegvel in de luier. Heeft mijn dochter kaka gedaan? Dan pak ik het inlegvel aan de randen vast en mieter ik deze linea recta in de prullenbak. Zo niet? Dan gooi ik de wasbare luier met inlegvel in de luieremmer, zodat ie mee gewassen en hergebruikt kan worden. Ik gebruik wasbare inlegvellen, maar er zijn ook meer dan genoeg opties voor wegwerpinlegvellen.

 

Een drol die keurig netjes op een inlegvel beland, is de ideale ontlastingssituatie. Maar goed, de schijterij is een wondere wereld waarin geen één soort ontlasting hetzelfde is. Dus ja, zo nu en dan krijg ik ook te maken krijgen met de zogenaamde uit-de-kluit gewassen schijtbommetjes. Wil je geen poep in de wasmachine? Dan wordt het schrapen. Gelukkig is dat echt niet nodig. Over het algemeen zijn de ontploffende luiers geen stevige drollen, maar vloeibare drap. Dat spoelt de wasmachine weg. En voor een ultrafris gevoel kun je daarna de wasmachine op 90 graden spoelen.

“Elke keer die luiers wassen en drogen, dat is toch een gedoe.”

Iedere keer naar de winkels gaan om weer een deel van mijn salaris op te zien gaan aan poepvangers, dat is pas een gedoe! Bekijk het zo, de wasmachine doet het meeste werk, niet jij. Met wasbare luiers zet je wel een stap terug in de tijd; wasbare luiers zijn immers van alle tijden. Maar om de middeleeuwse wasdag terug in leven te roepen lijkt me een beetje overdreven. Vandaag de dag hebben we de luxe van de wasmachine. Maak daar dan ook gretig gebruik van.

 

Ik doe om de dag een wasbeurt. In een mum van tijd hang ik de luiers, inlegvellen en billendoekjes uit. De kleurrijke printjes van de luiers vrolijken niet alleen de babybilletjes op, maar je uitgehangen was ziet er ook nog eens fraai uit. :)

“Maar wasbare luiers kosten zoveel geld”

Als er iets veel geld kost, dan zijn het wel wegwerpluiers. Wegwerpluiers verkleinen jouw bankrekening, en vergroten de stapel afval. Het is een regelrechte sluipmoordenaar van je portemonnee. Iedere maand die paar tientjes lijkt weinig, maar reken eens over een lange periode uit hoeveel geld je kwijt bent aan die poepvangers. Geloof me, dat geld kun je wel beter besteden!

Wasbare luiers zijn geen kosten. Het is een eenmalige investering die je zo terug hebt verdiend. Ik ben circa 400,- kwijt voor een mooie luiergarderobe bestaande uit overbroekjes, wasbare inlegvellen en wasbare billendoekjes. En mocht er ooit een broertje of zusje bijkomen, dan kan ik op dezelfde garderobe steunen. Ook met een nieuw kindje zullen poepluiers komen en gaan, maar het fijne is, wasbare luiers blijven bestaan ;-).

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zero waste in de badkamer
Maria - | 11 maart 2022
Het grote less waste feest van de badkamer. Ontdek hoe eenvoudig het is te minimaliseren in jouw badkamer en wegwerpproducten te vervangen door meer duurzame alternatieven.
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht
Mark - | 03 januari 2022
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht. 52 weken in 200 foto's en 100 korte stories.
Ervaring met wasbare luiers van onze poepexperts
Maria - | 03 juli 2020
Struin (st)ront op internet en raak vooral nog meer gedesillusioneerd over wasbare luiers. Althans, dat is onze ervaring na een urenlange zoektocht naar de do’s en don'ts. Spoiler alert: het antwoord ga je niet vinden. Wel delen we graag wat onze ervaringen zijn met het ‘wasbare luier leven’.