Duurzame kledinggarderobe opbouwen is ‘kleresimpel’

Een duurzame garderobe opbouwen hoeft niet per se uit te monden in een minimalistisch pakket items waarbij je bij een vergeten wasbeurt meteen zonder onderbroeken staat. Wij geloven in drie basisprincipes:

  • Kwaliteit

  • Tweedehands

  • Kleur en combinatie

 

Geef tweedehands een kans

Tweedehands kleding kopen heeft een stoffig imago. Da’s niet gek ook, want de hedendaagse ‘fast fashion trend’ schuift in onze schoenen dat je je garderobe vaak moet vernieuwen met de nieuwste trendy kleding. Wij zien dat anders, want hoe tof is ‘t om een broek aan te hebben waarvan je weet dat weinig anderen deze om de billen hebben.

Tweedehands kleding stond in de kinderschoenen, maar vandaag de dag poppen de initiatieven op. Je snapt wel dat dat ons niet langs de koude kleren glijdt. Wij weten (en met name Maria, de tweedehandsidioot) weet waar we kleding kunnen kopen en verkopen :-). Online, zoals Vinted, Marktplaats en op Facebookgroepen. Offline, zoals kringloopwinkels en tweedehands kledingzaken.

Kwaliteit is prioriteit

De fast fashion industrie, de naam zegt het al, is voor snel gebruik. Kwaliteit van kleding heeft vaak geen prio meer, en dat is jammer. Een duurzame garderobe zit ‘m met name in duurzame kleding; kleding die langer meegaat dan één seizoen. Wij proberen hier zoveel mogelijk kwalitatief goede kleding aan te schaffen. Hierbij letten we bijvoorbeeld op:

  1. Naden en stiksels: is het kledingstuk goed afgewerkt?

  2. Pasvorm: valt het kledingstuk mooi, kloppen de verhoudingen?

  3. Materiaal: is het kledingstuk van natuurlijk of synthetisch materiaal?

Combineren kun je leren

We hebben niet veel kleding nodig om er elke dag goed uit te zien, maar wat we hebben aan kleding moet wel voor ons werken. Hier komt een knap staaltje garderobeplanning bij kijken. We maken goed gebruik van een aantal basisstukken (shirts, vestjes, et cetera) die we eenvoudig kunnen combineren met de pareltjes uit onze kast (zoals een drukke beprinte blouse of een felgekleurde rok). Zo bouwen we een efficiënte garderobe op waarbij we kleding multifunctioneel inzetten. Door slim te combineren kunnen we minderen in kledingitems en wat hangt in onze kast gebruiken we ook echt!

Ken je kleur; werk met kleur

Wij kleden ons binnen ons eigen kleurpalet. Iedereen is grofweg in te delen in één van de vier kleurenpaletten: lente, zomer, herfst en winter. Ieder seizoen heeft z’n eigen unieke kleuren en die seizoenseigen kleuren kunnen altijd met elkaar gemixt en gematcht worden. Dat betekent dat wij alles in onze garderobe met elkaar kunnen combineren. Nooit meer kleuren die vloeken. Altijd kleuren die passen bij elkaar en bij onze uitstraling. Hierdoor hebben we een garderobe:

  • waarmee we met minder kleding meer combineren;
  • waar geen ongedragen kledingitems liggen;
  • met kledingitems die volledig in harmonie zijn met onze unieke kleuring.

Meer weten over hoe je je kleedt binnen jouw eigen kleurpalet?

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zero waste in de badkamer
Maria - | 11 maart 2022
Het grote less waste feest van de badkamer. Ontdek hoe eenvoudig het is te minimaliseren in jouw badkamer en wegwerpproducten te vervangen door meer duurzame alternatieven.
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht
Mark - | 03 januari 2022
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht. 52 weken in 200 foto's en 100 korte stories.
Ervaring met wasbare luiers van onze poepexperts
Maria - | 03 juli 2020
Struin (st)ront op internet en raak vooral nog meer gedesillusioneerd over wasbare luiers. Althans, dat is onze ervaring na een urenlange zoektocht naar de do’s en don'ts. Spoiler alert: het antwoord ga je niet vinden. Wel delen we graag wat onze ervaringen zijn met het ‘wasbare luier leven’.