Buiten tomaten telen voor dummies

Als het gaat over de tomaat, dan ben jij de kapitein aan het stuur. Jij bepaalt waar de plant energie in steekt. Tot op zekere hoogte dan. Met het buiten telen van tomaten ben je ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar de oogst hangt natuurlijk ook af van jouw energie in de tomatenplant. En besteed die energie maar goed, want als de tomaat zijn energie ook goed besteed, heb je paar maanden later een mooie tomatenoogst. Siebe is onze tomatenexpert met zijn jarenlange ervaring in tomaten telen. Hij paste zijn kaservaring toe op het buiten telen van tomaten. En dat beviel wel!

(to)maatjes met de zon

Slim inzaaien

De tomatenplant is dikke (to)maatjes met de zon. De tomatenplanten hebben we daarom op een zonnige plek ingezaaid. De ruimte tussen de tomatenplanten beslaat 50 centimeter. Afhankelijk van de regenval geven we de planten extra water. Met name in het begin hebben tomaten veel water nodig. Als de tomaten vrucht gaan dragen, is er minder water nodig. Anders krijg je "tomatenbommen".

Houd je druk met dieven

Voorkom dat uitlopers 'stelen'

We bepalen zelf hoeveel vertakkingen een tomatenplant maakt. Wanneer een tomatenplant groeit, zorgen we ervoor dat de plant zijn energie steekt in hoger worden. Dit doen we door de uitlopers eraf te toppen. Ook wel 'dieven' genoemd, omdat de uitlopers in wezen de energie 'stelen'. We verwijderen de nieuwe stengels in de okselscheuten van de plant. Hierdoor worden de tomatenplanten sterker en hebben potentie om veel vrucht te dragen. Met 'dieven' houden we uiteindelijk tomatenplanten over met 2 hoofdtakken.

Ondersteun de plant

Groter groeien? Top tomaten!

Een tomatenplant maakt groeispeurten. Op een gegeven moment wordt een tomaat zo groot en zwaar dat ie ondersteuning nodig heeft. We hebben een houten stelling gemaakt, waaraan we de tomatenplanten opbinden. Iedere week verplaatsen we de lussen van de tomatenplant. Op een gegeven moment steekt de tomatenplant energie in het maken van vruchten. Als de plant dan te hard door blijft groeien, dieven we de bovenste top van de plant.

Tomaten oogsten!

Pluk de dag

Ongeveer tien weken na zaaien, zien we de eerste tomaten van groen naar rood, oranje of geel verkleuren. Oogsten maar! De tomaten plukken we af boven de kroon. Dan blijven deze kleurrijke bommetjes langer vers. De volgende activiteit wordt in de agenda gepland: ketchup en tomatensaus maken.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.