Bosbaas, de gids van mijn vrijgezellenfeest

Bosbaas

Overal in de Krimpenerwaard staan bomen, struiken, paddenstoelen, planten en kruiden. Het zorgt voor prachtig natuurschoon, maar ooh, ooh, wat kan ik mij groen en geel ergeren aan het opspringende onkruid in de tuin. Althans…  tot 18 augustus 2018. Op deze dag kreeg ik een andere kijk op onkruid. Dankzij Bosbaas, én dankzij Maria die een geweldig outdoor vrijgezellenfeest voor mij had georganiseerd.

 

Eetwin, de bosbaas van Nederland

Klokslag 13 uur. Een man zette zijn fiets op ons erf. In zijn hand had hij een plastic bak met eten en in zijn andere hand droeg hij een glazen fles met licht oranje sap erin. De man stelde zich voor als Edwin, Eetwin én Bosbaas. Drie namen, maar gewoon één persoon. Edwin is een ‘wildpluk gids’. Wat vind ik dat een fantastisch beroep. Hij laat zien welke planten je uit de natuur kan eten (en welke helemaal niet!). Als je streeft naar meer lokale autarkie, dan is een wildplukervaring een echte aanrader.

 

Eekhoorntjesbrood met sparrensap

Onze tocht startte niet in de natuur, maar wel met de natuur. Gewoon aan de tuintafel met eten regelrecht vanuit de wilde natuur. Edwin bereidde bijzondere hapjes. Witlof met eekhoorntjesbroodtapenade (ook wel paddenstoelensaus). Meer weten? Vind hier dit lekkere recept. Het is echt onwijs jammie. Ook introduceerde hij een overheerlijke limonade van sparrensap met cayenne peper. Dorstlessend én ontzettend lekker.

 

Kennismaking met de bomen en planten des levens en des doods

Nadat we een bodempje hadden in onze magen, stapten we op de fiets. Tijd voor een outdoor avontuur. De paden af, de bosjes in en de zintuigen op scherp. Wildplukken – zo heeft Eetwin ons geleerd – doe je met je neus, je ogen en je huid. Het maakt niet uit waar we waren, deze wildplukker wist zelf uit de tuinen van mensen iets eetbaars (of dodelijks) te toveren. Hieronder licht ik een aantal dingen toe die mij zijn bijgebleven: 🙂

Bosbaas

Taxus

De Taxus lijkt een onschuldige conifeer, maar een paar naalden in je maag zijn al dodelijk. Sterker nog, er worden wel eens dode paarden en koeien gevonden die na het eten van deze naalden sterven. Toch zit een bepaalde stof in de naalden die gebruikt wordt voor medicijnen tegen kanker. Verder is eigenlijk alles giftig aan deze plant, op de besjes na. Deze zijn eetbaar en lekker zoet.

 

Brandnetels

Brandnetels
Jonge brandnetels in het Loetbos

Brandnetels zijn er genoeg, en vaak zijn ze het er vooral té veel. Toch kan je de brandnetelgekte in je tuin makkelijk minimaliseren, terwijl je er ook nog van geniet. Jonge brandnetel is namelijk eetbaar. En lekker. Dat laatste is natuurlijk ook belangrijk. Haal de topjes van de brandnetel eraf, bak ze in de koekenpan met een uitje en een knoflook en je hebt je eigen natuurlijke recept.

 

Weegbree

De weegbree is – naast de brandnetel – misschien wel één van de meest gehate onkruidsoorten. Het komt overal op. Tussen de stoeptegels, tussen de bloemen in de tuin en binnenkort misschien zelfs tussen je tanden. De jonge, malse weegbreeblaadjes zijn namelijk erg lekker en gezond. Deze blaadjes zitten bomvol vitaminen en mineralen. En een leuk weetje van Edwin: een weegbree vermindert de jeuk van een brandnetelsteek. De paardenbloem daarentegen juist niet, zo heb ik mij laten vertellen. Heb ik mij als kind dus voor niks van top tot teen geel beschilderd met paardenbloemen.

 

Hondsdraf

Hondsdraf
Hondsdraf

Hondsdraf is een bekende bodembedekker die je vooral tegenkomt op schaduwrijke plekken. Tijdens onze tocht door de bossen troffen we de hondsdraf echter aan op een open plek in de zon. Dit kon ook wat zeggen over wat er op die plaats in de natuur was gebeurd. Misschien waren er recent bomen gerooid of struiken weggehaald.

 

 

Berenklauw

Berenklauwen, je zou denken dat dit gewas tot de planten des doods behoorde. Althans ik dacht van wel, maar het tegendeel is waar. Berenklauwen zijn eetbare en gezonde planten. Alleen je moet er dan wel op letten dat je de juiste voor je hebt. De exotische Reuzenberenklauw heeft de goede naam van de inheemse berenklauw verdoezeld. Als je in aanraking komt met het sap van de Reuzenberenklauw kan je brandwonden krijgen, en in mijn mond lijkt mij dat al helemaal niet aangenaam.

Berenklauw
Berenklauw

Paarse dovenetel

We besloten ook nog even een rondje te maken over ons eigen weiland op zoek naar wilde eetbare planten. Wel moest ik met geknepen billen toegeven dat ik precies die ochtend en de dag ervoor overijverig aan het werk was geweest met het verwijderen van het onkruid van ons oneindig groot oppervlak. Gelukkig waren er wel wat planten over waar Edwin meer over kon vertellen. Eén daarvan was de paarse dovenetel. De paarse dovenetel is een akkerplant en groeit graag op bewerkte bodems. Je herkent deze plant aan de vierkante stengel en de vaak gekartelde bladen.

Onkruid
Het getrokken onkruid / wilde groenten. Na paar uur verlept…

 

Melde

Melde
Melde

Heb jij een net bewerkte bodem? Grote kans dat je er je eigen wilde moestuin voor terugkrijgt. Melde komt namelijk in grote getale terug. Dit is een bladgewas die je zo kan eten als spinazie. En dat hebben wij dus ook gedaan. Met de meiden hebben we als prehistorische verzamelaars over het weiland melde geplukt. Edwin heeft vervolgens een heerlijk groen maal bereid. Het was heerlijk!

 

Schimmelnetwerk

Paddenstoelen spinnen ragfijne bedrading onder de grond, ook wel schimmels genoemd. De bedradingen van de schimmels vormen het netwerk van de bomen. Op deze wijze communiceren ze met elkaar. Het gaat vooral over uitwisseling van suikers en andere voedingsstoffen, zoals stikstof. Het type paddenstoel verraadt vaak ook veel over de bomen in de omgeving.

 

Afsluiten met een heerlijk onkruidgerecht

Na een middag het euforische gevoel te hebben ervaren van prehistorische verzamelaars, sloten we de dag af met een heerlijke zelfgemaakte salade van melde. Uit onze eigen wilde moestuin.

 

Meer weten over Bosbaas? Volg Bosbaas op Facebook!

5 thoughts on “Bosbaas, de gids van mijn vrijgezellenfeest

 1. Hoi Judith,
  Wát een leuk verslag van je vrijgezellen/onkruid feest! Ik kom hier per ongeluk terecht omdat ik op zoek ben naar de naam van een giftige blauw-bloeiende inheemse plant met 5-kantige lichtbruine zaaddozen (nèt lampionnetjes) met een balletje erin waar de zaadjes in zitten. Jouw Bosbaas Edwin kent deze plant waarschijnlijk wel. Heeft jouw Bosbaas een website of email? En misschien leest hij dít wel.
  Ik blijf het even volgen.
  H.gr., Dineke.

  1. Hoi Dineke, wat leuk dat je ook zo geïnteresseerd bent in dit soort onderwerpen! Ik ben niet bekend met deze plant (maar ik ben ook nog wel echt een ultraleek haha). Je kan het inderdaad vragen aan Bosbaas, die is er vast bekend mee. Dit is zijn website: https://bosbaas.nl/

 2. Hoi Dineke, leuk dat je het vraagt. De website bosbaas.nl is daar gebeurt niet zoveel. Die ga ik deze winter helemaal laten omtoveren. Maar je kunt me wel op Facebook volgen: http://www.facebook.com/bosbaasedwin E.

  Je kunt me ook de foto’s sturen, met een beschrijving waar je deze gevonden hebt op bosbaasedwin apestaartje gmail.com . (Het e-mailadres heb ik zo beschreven, anders krijg ik allerlei spam binnen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.