Zonnebaden = autoladen

4

aantal EV's

>200

kWh in EV's

> 75.000

km per jaar

12.000

kWh per jaar

Surplus zonnestraal naar de laadpaal

Berkenwoude is niet echt het dorp om alles met OV te doen. De dichtstbijzijnde bushalte is ruim een half uur lopen, en de bus rijdt - als het meezit - 2x per uur. Voor mobiliteit maken we daarom veel gebruik van (elektrische) fietsen, elektrische auto's, een elektrische motor en elektrische scooter. De vierwielers maken per jaar zo'n 75.000 asfaltkilometers. De tweewielers zorgen ervoor dat we totaal richting de 100,000 km gaan.

Reden te meer om slim te laden; Het gaat jaarlijks om tenminste 12.000 kWh aan elektriciteit, en los van alle onplezierige bij-effecten bij het inkopen van stroom (milieubelasting, uitstoot, onbalans op grid), kost het snel zo'n € 3.000 per jaar. 

Uit de oude auto-doos: 2015

In 2015 startten we met twee Zoe's, en een 2x22kW ICU laadpaal. Met onze 3x35A netaansluiting kun je zonder slimme regeling nog net een lampje aanzetten terwijl de auto laad, en anders heb je Stedin nodig om de hoofdzekering te vervangen. We kwamen daardoor in contact met Maxem, het sympathieke Amsterdamse bedrijf dat mooie regelingen ontwikkeld had om dynamisch te kunnen laden. In 2015 konden we een netverzwaring (met dito verhoging van de maandlasten) daarmee voorkomen. 

Met maxem laden tot het maximum

Via het dashboard van Maxem kun je de laadpaal real-time instellen en uitlezen. We hebben de laadpaal standaard ingesteld op 'solar charging' (per outlet instelbaar). Dat betekent dat alleen het surplus van de zonne-energie naar de laadpaal gaat. Hierbij wordt iedere seconde de opbrengst van de zonnepanelen en het thuisverbruik gemeten. Het verschil tussen opbrengst en verbruik wordt gebruikt voor het laden van de auto(s). De energie meter komt daardoor 'stil' te staan.

Je kunt deze instelling ook overrulen, bijvoorbeeld als je na zonsondergang de auto pas aan de laadpaal hangt, en de volgende ochtend met een volle accu wilt vertrekken, In dat geval wordt het maximale laadvermogen ook geregeld, en is er gelijk een bescherming tegen overbelasting van de hoofdzekering. 

We plannen onze ritten vaak al dagen vooruit, en houden rekening met weersvoorspellingen om - wanneer mogelijk - het laden uit te stellen tot de meest gunstige momenten. 

 

Van accu naar accu

Bij de andere woning hebben we een Keba laadpaal geplaatst. Deze is minder vernuftig - stekker erin en laden maar. Alleen wordt deze laadpaal gevoed vanuit een off-grid energie-systeem. De zonne-energie wordt opgeslagen in drie 13.8 kWh BYD accu's.

Hierbij is het zelfs mogelijk om zonder lichtnetaansluiting (of bij een falend grid) auto's te laden.

Meer grip met de laadtip

In ons home-made energie-dashboard hebben we een laadadvies ingebouwd voor de Keba autolaadpaal. Het laadadvies maakt een berekening op basis van een aantal variabelen:

  • status van de accu
  • tijd van de dag
  • zonsopgang/ondergang
  • huidig weer (bewolking)
  • weersverwachting (irradiatie)

Aan de hand van deze parameterrs wordt een laadadvies uitgebracht. De huisregel is: boven de '80' (op een schaal van 0-100) kun je een volledig auto laden zonder energie in te moeten kopen. Bij een waarde onder de 50 kan er slechts een halve accu probleemloos worden geladen - meer dan genoeg voor een gemiddelde laadsesie. Zo rijden we de auto's (en motor) gegarandeerd op 100% zonnestroom!

Kijkje in ons dagelijks leven?

victron
Zelfvoorzienend met zon en accu
Mark van Buuren | 15 februari 2021
Je huis zonder lichtnet aansluiting. 365 dagen per jaar stroom van je eigen dak. Drie seizoenen in een overvloed, en drie donkere maanden wat soberder. Ongelimiteerd auto rijden zonder tankpas. En gewoon weer een gloeilamp als je dat mooier vindt.
Nooit meer koud met wilgenhout
Mark van Buuren | 22 november 2020
Wilgenhout heeft niet de beste reputatie als brandhout. Door de veronderstelde lange droogtijd en relatief lage energieopbrengst per kilo wordt het hout vaak gekwalificeerd als slecht haardhout. Lees onze ervaring.
De urgentie van legionella preventie
Mark van Buuren | 27 augustus 2020
Er is weinig bekend over legionella die opgelopen wordt via de installaties van woningen. Maar nu de (gasgestookte) hoge temperatuur installaties op z'n retour zijn, en veel warmtepompen het water niet warmer maken dan 45-55 graden neemt het risico op legionella toe. Hoe hebben wij dat aangepakt?