WTW: van vuile lucht naar warm water

2.500 kWh

verbruik per jaar

> 2.000 m3

afgezogen lucht per jaar

2500

# douchebeurten

49 dB

geluidsdruk

Begin 2015: geen mechanische installatie en geen verse lucht

Anno nu (2020): Ochsner mini warmtepomp en gezond binnenklimaat

Toen we in 2015 de woning op Westeinde 30 betrokken, was er geen mechanische ventilatie aangebracht. Ondanks dat de woning in 1995 was gebouwd, werd de lucht uit sanitaire ruimtes en leefzones niet afgezogen. Wil je een gezond binnenklimaat, moet er voortdurende verversing zijn van lucht. Een paar ventilatieroosters zijn dan niet voldoende om circa 500m3 per uur te verversen.

We zijn dan ook begonnen met het aanleggen van spiralo ventilatie kanalen vanuit de douches, toiletten, zolders, technische ruimte en woonkamer.

Auteur: Mark

Efficiënt warmte onttrekken uit de lucht

Ideale mix van zonnepanelen, afgezogen lucht en buffervat

In de winter, als de lucht in de woning verwarmd is, voelt het afzuigen als 'het heelal stoken'. In de afgezogen lucht zit veel warmte die hergebruikt wordt. Zonnepanelen, afgezogen lucht voor ventilatie en een groot buffervat blijken een ideale mix te zijn om efficiënt gebruik te maken van de beschikbare energie in de afgezogen lucht.

Op zolder hebben we een Ochsner Mini lucht-warmtepomp geplaatst. De warme, vuile lucht wordt afgezogen, de warmte wordt hieraan onttrokken en 'afgevoerd' als warm tapwater naar een buffervat en de koude lucht gaat door het dak naar buiten.

Energiebesparend en goed rendement

1 kWh stroom, 4 kWh warm water

Warmte onttrekken uit de lucht bespaart veel energie. Doordat de aangevoerde lucht al voorverwarmd is, kan er met een zeer goed rendement warm water van gemaakt worden. Gemiddeld kan je rekenen met een COP van meer dan 4. Dit betekent dat elke kWh stroom die de warmtepomp gebruikt, goed is voor tenminste 4 kWh aan warm water productie. 

Real time monitoring

Kloktijden en temperatuurregeling

De Ochsner 'smart' is aangesloten. Dat wil zeggen dat de warmtepomp ingesteld is op kloktijden, en uitschakelt (of overgaat op alleen afzuigen zonder warmtepomp) als de heatpipes voldoende warmte leveren. Dit alles is real time te monitoren.

Ook wordt er rekening gehouden met 'te lage' temperaturen. Als de gemiddelde ruimtetemperatuur onder de 19 graden komt, schakelt de warmtepomp uit. In de praktijk blijkt dit een overbodige setting. Het merendeel van de lucht komt uit de technische ruimte, waar veel apparatuur staat opgesteld, en daardoor is dit nog nooit gebeurd.

Niet alles is 'smart'

Koude lucht via handbediening

Niet alles is 'smart'. Koude lucht, in plaats van warme, uitblazen is - zeker in de winter - plezierig. Maar bij warme dagen is die lucht net een airco. Via handbediende kleppen kunnen we een deel van de koude lucht weer recirculeren in de woning. Die kleppen hebben we aangebracht op de zolder en de technische ruimte van de woning. Zo is het cirkeltje in de zomer weer rond.

Overvloed aan warm tapwater

Combinatie heatpipes en warmtepompventilatie

De combinatie van heatpipes en de warmtepomp ventilatie zorgt ervoor dat we in de periode van medio mei tot mid oktober geen 'bijstook' nodig hebben en een overvloed aan warm tapwater hebben. De ketels staan in die periode dan  volledig uit. Alleen de pompen staan op klokken om af en toe een rondje te draaien, zodat ze het soepel blijven doen.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Drie etmalen zonder 'gas, licht en water'
Mark - | 05 januari 2024
We zijn de uitdaging aangegaan: met 14 personen drie dagen geen gebruik maken van nutsvoorzieningen, midden in de winter op de donkerste dagen van het jaar. Geen elektriciteit van het grid, geen water van het drinkwaterbedrijf en geen gas voor een CV-ketel.
Smart Home en energie management
Mark - | 18 juli 2022
Leven van het land en de zon gaat uitstekend samen met innovatie en technologie. Meet- en regeltechniek, dashboards en gezond verstand dragen bij aan het zelfvoorzienend maken van onze homestead.
Waterfilters: zonder (schoon) water geen leven.
Mark - | 04 maart 2022
Wat als.. er geen of vervuild water uit de kraan komt. Of als er geen leidingwater beschikbaar is. Een waterfilter kan levensreddend zijn. Onze praktijk ervaring.