Zonnepanelen zijn een vast onderdeel geworden van veel woningen. De energie van je zonnepanelen kun je vervolgens weer gebruiken voor warmte, bijvoorbeeld voor het voeden van een warmtepomp en zonneboiler. Als je de warmte van de zon (of eigenlijk van het licht) direct wilt opslaan in een buffervat, zijn zonnecollectoren bij uitstek geschikt.
Omdat we zonnecollectoren aan de west- én aan de oostzijde hebben geplaatst, en de collectoren ook in de wintermaanden een bijdrage moeten leveren aan de (vloer)verwarming, viel de keuze op de vacuumbuis collector. De keuze viel op de Varisol warmtebuizen van Kingspan (Thermomax), collectoren met 20 jaar garantie die tenminste 25 jaar mee gaan en een bewezen rendement hebben. In de praktijk leveren ze ca. 60-70% van de capaciteit voor het warm water dat we momenteel gebruiken.
Auteur: Mark
# warmtebuizen
GJ per jaar
kWh per jaar
rendement oost vs west
Doordat 30 heatpipes oostelijk zijn gesitueerd, zorgt de eerste ochtendzon al voor warmte. Qua rendement zijn deze buizen 3x zo laag en is de 'terugverdientijd' langer dan de lifetime van de buizen (je verdient ze dus 'nooit terug'). Echter heb je een betere spreiding van de warmteopbrengst over de dag.
De andere 30 heatpipes staan op het westen, onder een hellingshoek van 45 graden. Met name in de zomermaanden (van mei t/m september) geven deze zoveel warmte af, dat er geen bij- of naverwarming nodig is voor het warm (tap)water.
De warmte van de buizen wordt afgegeven aan een koperen ringleiding van ø22 mm met glycol. Het glycol voorkomt bevriezing van de vloeistof, en glycol wordt ook sneller warm dan water. Als de temperatuur van de warmtebuis hoger is dan de temperatuur van het buffervat, zal het glycol worden rondgepompt.
Als het circuit met glycol 'op temperatuur' is, gaat de pomp van de warmtewisselaar aan en zal het water uit het buffervat de warmte van het glycol opnemen. Zolang de temperatuur van het water in het buffervat lager is dan die van het glycol, draaien de pompen en wordt er warmte opgeslagen in het buffervat.
De ontwikkelingen van de afgelopen jaren pleitten niet in het voordeel van de warmtebuizen. Technisch is het een prachtige oplossing. Maar voor de investering van 60 heatpipes, pompen, energiemeters, leidingwerk, expansievaten en montage (bij elkaar ca. € 8.000) kun je vandaag de dag (medio 2020) een PV installatie laten leggen die 2-3x zoveel energie oplevert. En dan heb je geen mechanische onderdelen (zoals pompen) die meestal niet langer dan 15 jaar meegaan.