Amos is gek op fruit, maar nog gekker van leuke verpakkingen. Eigenlijk maakt het dan niet eens meer uit wat erin zit. Op één of andere magische wijze maakt de verpakking de inhoud smakelijk. Dat geschreven hebbende geeft deze gedachte mij inspiratie om ook een dergelijke goocheltruc toe te passen bij groente. Waarschijnlijk werkt dat dan weer niet.
Auteur: Maria
Wij hebben ervoor gekozen geen leuke, fancy verpakkingen te kopen. De realiteit leert dat hoe leuker de verpakking, hoe meer suiker en rommel er in zit en hoe harder de producent beweert dat het écht een gezonde keuze is. Toch heb ik eens een uitzondering gemaakt. De omstandigheden dwongen mij daartoe. Bij de Prenatal.
Bepakt en beladen, zwanger en ziek van de zwangerschap, met mijn handen vol eindelijk (!) aangekomen bij de kassa, Amos die zich luidkeels protesterend achter mij aan sleepte en liet slepen, was in ene klap stil toen hij het schap met een varia aan lekkernijen in de gaten kreeg. Hij greep een knijpzakje fruit en was duidelijk zichtbaar zeer ingenomen met zichzelf. Wat een goede zet was dat van hem! En ach ja, wat kon het voor kwaad. Ik was allang bij dat hij had gekozen voor een zakje fruit in plaats van andere suikerbommerij uit het rek. Het werkte direct zoals ik hoopte dat het zou werken.
Ik rekende af met een geduldig kind aan mijn zijde, dat zich vervolgens in de kinderwagen liet zetten en zonder een kik at hij zonder te knoeien het hele zakje leeg. Zodra Amos in het vervolg een knijpzakje in het vizier kreeg, deed zich zo’n tafereel voor wat elke ouder wel kent. Iets met op de grond liggen, heel veel decibel produceren en kwijlen. Aangezien ik oplossingsgericht ben opgeleid, besloot ik als een zo pedagogisch mogelijke oplossing te zoeken. En die heb ik aangeschaft op de Ouders Natuurlijk Beurs bij het standje van Nom Nom Kids: herbruikbare knijpzakjes.
Er zijn meerdere merken die herbruikbare knijpzakjes aanbieden, zoals Squooshi of Squiz. Herbruikbare zakjes, in mijn oordelend geval dus van Nom Nom Kids, hebben zeker voordelen boven het gebruik van wegwerpzakjes.Het begint al met de aanwezigheid van de knijpzakjes op het moment dat je ze nodig hebt. Ze liggen daar kant-en-klaar klaar te liggen in de kast te wachten op gebruik. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je vulling in huis hebt: groente, fruit, yoghurt of kwar
Ik maak gebruik van vers fruit voor de knijpzakjes, wat natuurlijk altijd beter is dan kant-en-klaar, houdbaar fruit uit een zakje. Scheelt weer een bak aan suiker en gewasbeschermingsmiddelen. Een herbruikbaar knijpzakje maakt het bovendien mogelijk om zelf de inhoud te bepalen. Zowel aan ingrediënten als hoeveelheid, waarmee ik dus de voeding beter kan afstemmen op de kinderen.
Na het voorbereiden van het fruit volgt het vullen van het zakje. Nom Nom Kids zakjes hebben een grote opening aan de zijkant, wat op zich geen problemen zou moeten geven. Het lukt mij nog niet altijd om zonder te knoeiende zakjes te vullen. Mijn motoriek en ongeduld zal hier uiteraard een rol in spelen. Helpend is ook om het zakje niet te vol te maken, wat ik lastig blijf vinden. Wellicht moet oefening nog meer kunst baren, maar dat zal de tijd uitwijzen.
Belangrijker vind ik dat het gebruik door Amos ervan wel knoeivrij is. Liever een knoeiboel op mijn aanrecht dan een spoor aan knoeierij van de keuken, tot de boekenkast in de woonkamer, tot het potje in de badkamer. Ik gebruik de zakjes alleen om het direct aan te bieden of dezelfde dag nog onderweg op of eropuit. Van de invriesfunctionaliteit maak ik geen gebruik. Ik geloof niet dat smaak en kwaliteit hiervan op vooruitgaan. Andere wellicht handige functionaliteit is dat je op het pakje de naam van je kind en de inhoud kan schrijven.Voor mij tot op heden overbodig, maar wie weet.
Het schoonmaken van de zakjes gaat gemakkelijk met de hand, maar ook de vaatwasser geeft geen problemen. Rest mij te zeggen dat ik dan wel vooraf goed afspoel met borstel en warm water. Tenslotte leveren herbruikbare knijpzakjes significant minder afval op dan aankoop en gebruik van wegwerpknijpzakjes. Ervan uitgaande dat een knijpzakje minimaal veertig keer mee gaat, bespaart dat dus minimaal 39 knijpzakjes. Mocht het product dus eerder kapot zijn, dan krijg je gegarandeerd en kosteloos een vervangend knijpzakje. Ook handig om te weten en een laatste fijn feitje: de pakjes zijn BPA-vrij.
Het gebruik van het Nom Nom Kids knijpzakjes heeft ook nadelen, die alleen in tijd en energie zijn uit te drukken. Namelijk het aanschaffen en klaarmaken van fruit en het goed schoonmaken van het zakje. Ik vind dit niet opwegen tegen de voordelen, dus wat mij betreft een must have voor elke ouder. Bovendien wordt Amos hier heel gelukkig van. Want wat uit een zakje met leeuw erop komt, dat moet wel lekker zijn. En guess what? Dat is het ook! Misschien moet ik dat idee over de groente nog maar eens heroverwegen.