Kriebelbeestjes: thuisonderwijs met kleuters ten tijde van Corona

Nog voordat werd besloten dat de scholen dicht zouden gaan, wisten Harm en Maria dat de kinderen de komende weken zouden thuiszitten. Samen met de oudste twee, Manasse (4) en Amos (6) hebben ze een plannetje gemaakt op die ene zondagmiddag ergens half maart, voordat de wereld echt helemaal zou gaan veranderen.

Auteur: Maria

We zouden aan de hand van thema’s gaan werken en Amos en Manasse bedachten een heel rijtje thema’s, waaronder: kriebelbeestjes. Het bijzondere beestjesboek van Yuval Zommer bood die inspiratie en natuurlijk de tuin waar genoeg in de ontdekken is.

Naast een bijna-fulltime werkweek, een groot huishouden en de dagdagelijkse dingen, kwam dan ook nog het voorbereiden van de lesjes en het thuisonderwijs. Want er was een strak oppasschema gemaakt, met wie welke dag het onderwijs zou verzorgen, en dat maakte mij een bijna-volwaardige kleuterjuf die elke avond tot laat bezig was met het lesje van de dag daarop voor te bereiden voor de papa, opa of tante die het zou gaan verzorgen.

Hoewel het een heel lelijk document is, heeft het hier handvatten geboden om aan de slag te gaan. Van knutselen, tot kriebelbeestjes zoeken, een wormenbak maken en gedroogde insecten eten. Onderstaand een kleine preview.

Waterverf

Insecten waterverven, hoe leuk is dat

Themamuur

Kriebelbeestjeswand met feitjes en plaatjes

Werkbladen

Tussendoor de schoolopdrachten

Werken met vormen

Vlinder maken met geometrische stukjes

Verzamelen

Kriebelige beestjes uit de tuin verzamelen

Knutselen

Wandelende takken en kevers knutselen met natuur

Tellen

Tellen met insecten, passend bij insectenweek

Puzzelen

Rupsje Nooit Genoeg in elkaar zetten

Vlinder maken

Andere insecten in elkaar zetten

Afval verzamelen

Straatafval verzamelen

Bekijken en ontdekken

Insecten bekijken door de microscoop

Themaweek afgerond

Trotse kinderen

Kijkje in ons dagelijks leven?

"Mishandeling met doodelijk gevolg te Berkenwoude."
Mark van Buuren | 06 augustus
Berkenwoude doet het best goed op de criminaliteitsladder. In 2019 stond Berkenwoude op plaats 1895 van de ruim 2.000 woonplaatsen met meer dan 100 woningen.
AED. Daar red je levens mee
Mark van Buuren | 29 juli
Vrijwel iedereen heeft een opstalverzekering, terwijl de kans op een hartstilstand veel groter is dan het afbranden van je woning. Het laatste kost alleen je huis, het eerste je leven. Business case is snel gemaakt: wij regelen een AED bij de entree. Snel bereikbaar voor ons en de buurt.
Landelijke bruiloft op eigen erf
Judith van Rijn - van Buuren | 25 juli
Als je een voorliefde hebt voor landelijk, lokaal, zelfgemaakt en natuurlijk, dan moet die levensstijl ook te proeven zijn op de bruiloft. Hieronder een sfeerimpressie van de landelijke bruiloft van Siebe en Judith. Mede mogelijk gemaakt door de getalenteerde 'over-organized' ceremoniemeesters Maria en Levi en Harm.