Kriebelbeestjes: thuisonderwijs met kleuters ten tijde van Corona

Nog voordat werd besloten dat de scholen dicht zouden gaan, wisten Harm en Maria dat de kinderen de komende weken zouden thuiszitten. Samen met de oudste twee, Manasse (4) en Amos (6) hebben ze een plannetje gemaakt op die ene zondagmiddag ergens half maart, voordat de wereld echt helemaal zou gaan veranderen.

Auteur: Maria

We zouden aan de hand van thema’s gaan werken en Amos en Manasse bedachten een heel rijtje thema’s, waaronder: kriebelbeestjes. Het bijzondere beestjesboek van Yuval Zommer bood die inspiratie en natuurlijk de tuin waar genoeg in de ontdekken is.

Naast een bijna-fulltime werkweek, een groot huishouden en de dagdagelijkse dingen, kwam dan ook nog het voorbereiden van de lesjes en het thuisonderwijs. Want er was een strak oppasschema gemaakt, met wie welke dag het onderwijs zou verzorgen, en dat maakte mij een bijna-volwaardige kleuterjuf die elke avond tot laat bezig was met het lesje van de dag daarop voor te bereiden voor de papa, opa of tante die het zou gaan verzorgen.

Hoewel het een heel lelijk document is, heeft het hier handvatten geboden om aan de slag te gaan. Van knutselen, tot kriebelbeestjes zoeken, een wormenbak maken en gedroogde insecten eten. Onderstaand een kleine preview.

Waterverf

Insecten waterverven, hoe leuk is dat

Themamuur

Kriebelbeestjeswand met feitjes en plaatjes

Werkbladen

Tussendoor de schoolopdrachten

Werken met vormen

Vlinder maken met geometrische stukjes

Verzamelen

Kriebelige beestjes uit de tuin verzamelen

Knutselen

Wandelende takken en kevers knutselen met natuur

Tellen

Tellen met insecten, passend bij insectenweek

Puzzelen

Rupsje Nooit Genoeg in elkaar zetten

Vlinder maken

Andere insecten in elkaar zetten

Afval verzamelen

Straatafval verzamelen

Bekijken en ontdekken

Insecten bekijken door de microscoop

Themaweek afgerond

Trotse kinderen

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kamperen op landgoed Quadenoord
Maria - | 16 mei 2022
Midden in de Gelderse bossen rondom Renkum ligt landgoed Quadenoord welke een uitgestrekt natuurkampeerterrein herbergt. Wij gingen als gezin drie dagen kamperen en delen in deze blog met jou onze back-to-basic ervaring op de bosrijke natuurcamping.
Beleef het en eet het!
Maria - | 15 mei 2022
We zijn dol op thuis, graag thuis en schrijven vooral over onze bezigheden rondom dat thuis. Speciaal voor de categorie lezers die geen twee hectare land, een halve boerderij en een leuke familie heeft, schrijven we over natuurlijke buitenactiviteiten. In deze blog: Beleef het en eet het in Strijen.