Warm water

Er is weinig bekend over legionella die opgelopen wordt via de installaties van woningen. Maar nu de (gasgestookte) hoge temperatuur installaties op z'n retour zijn, en veel warmtepompen het water niet warmer maken dan 45-55 graden neemt het risico op legionella toe. Het RIVM signaleert al jarenlang een toename van longontstekingen via legionella, opgelopen binnen Nederland. Woningen worden niet bemonsterd, en er is tot nog toe weinig aandacht voor. 

De legionellabacterie is de veroorzaker van de veteranenziekte of legionellagriep en doet het erg goed in een waterrijke omgeving met een temperatuur tussen 37°C en 55°C: de temperatuur van warmtepompen en heat pipes die het water verwarmen en opgewarmde water opslaan in buffervaten.

De kuur: verhoog de temperatuur

De meeste warmtepompen hebben een legionella programma. Daarmee kun je instellen dat het water in je buffervat bijvoorbeeld 1x per week via een elektrische element wordt opgewarmd naar 60 graden. Dit kan door de gehele boilerinhoud tot 60°C op te stoken en daar minimaal 20 minuten op te laten staan, of tot 65°C voor minimaal 10 minuten of voor minimaal 5 minuten op 70°C. 

Met een buffervat van 800 liter kost zo'n wekelijkse opwarmbeurt snel 30-35 kWh per keer en kost het op jaarbasis ruim € 350 aan extra elektriciteit. Is je buffervat groter, neemt de benodigde energie vanzelfsprekend toe. 

We gebruiken in de periode mei-oktober grotendeels uitsluitend de heat pipes en een warmtepomp voor het sanitaire water (zie blogpost). De temperatuur van het buffervat wordt nooit hoger dan 55 graden, en is daardoor een potentiële bron voor legionella. Omdat we de buffervaten (resp 800 + 2000 liter) ook gebruiken voor de verwarming van de vloer en radiatoren, zijn deze per definitie ongeschikt voor het gebruik van sanitair warm water. Maar we hebben dat anders opgelost.

De platenwarmtewisselaar

Om sanitair warm water te maken is er een platenwarmtewisselaar geïnstalleerd. De platenwisselaar heeft twee gescheiden systemen waar water doorheen stroomt. Vanuit de bovenkant van het buffervat wordt warm water gepompt door de wisselaar en weer teruggepompt naar de onderste opening in het buffervat. Tegelijkertijd wordt koud leidingwater door de platenwarmtewisselaar gevoerd, waarbij de platen de warmte overdragen op het koude leidingwater.

De wisselaar heeft een capaciteit van 50kW. Dat zegt misschien niet zo veel maar in de praktijk komt het erop neer dat als er water van 42 graden in het buffervat zit, tenminste 2 personen tegelijkertijd kunnen douchen met een watertemperatuur van 37 graden. Is het water 45 graden of meer, kun je makkelijk 3 kranen met warm water tegelijkertijd gebruiken. Zo heb je een goede combinatie van

  • energiebesparing: geen wekelijkse opwarmbeurten
  • legionelle preventie:alleen schoon leidingwater voor sanitair water 
  • capaciteit: CW5 of hoger

 

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zonnebaden = autoladen
Mark van Buuren | 03 augustus 2020
Zon, autorijden, autoladen. Hoe zorg je er voor dat je zoveel mogelijk zonne-energie in je auto krijgt, zonder dat je het lichtnet belast (en dus betaalt)? Lees er meer over in deze blog.
WTW: van vuile lucht naar warm water
Mark van Buuren | 03 augustus 2020
Zonnepanelen, afgezogen lucht voor ventilatie en een groot buffervat blijken een ideale mix te zijn om efficiënt gebruik te maken van de beschikbare energie in de afgezogen lucht. Lees hier meer over in deze blogpost.
Heatpipes, warm water van je dak
Mark van Buuren | 19 juli 2020
We hebben zonnecollectoren geplaatst, en omdat de collectoren ook in de wintermaanden een bijdrage moeten leveren aan de (vloer)verwarming, viel de keuze op de vacuumbuis collector. We hebben Varisol warmtebuizen van Kingspan (Thermomax). Mark vertelt meer over onze ervaring met de heatpipes.