Warm water

Er is weinig bekend over legionella die opgelopen wordt via de installaties van woningen. Maar nu de (gasgestookte) hoge temperatuur installaties op z'n retour zijn, en veel warmtepompen het water niet warmer maken dan 45-55 graden neemt het risico op legionella toe. Het RIVM signaleert al jarenlang een toename van longontstekingen via legionella, opgelopen binnen Nederland. Woningen worden niet bemonsterd, en er is tot nog toe weinig aandacht voor. 

De legionellabacterie is de veroorzaker van de veteranenziekte of legionellagriep en doet het erg goed in een waterrijke omgeving met een temperatuur tussen 37°C en 55°C: de temperatuur van warmtepompen en heat pipes die het water verwarmen en opgewarmde water opslaan in buffervaten.

De kuur: verhoog de temperatuur

De meeste warmtepompen hebben een legionella programma. Daarmee kun je instellen dat het water in je buffervat bijvoorbeeld 1x per week via een elektrische element wordt opgewarmd naar 60 graden. Dit kan door de gehele boilerinhoud tot 60°C op te stoken en daar minimaal 20 minuten op te laten staan, of tot 65°C voor minimaal 10 minuten of voor minimaal 5 minuten op 70°C. 

Met een buffervat van 800 liter kost zo'n wekelijkse opwarmbeurt snel 30-35 kWh per keer en kost het op jaarbasis ruim € 350 aan extra elektriciteit. Is je buffervat groter, neemt de benodigde energie vanzelfsprekend toe. 

We gebruiken in de periode mei-oktober grotendeels uitsluitend de heat pipes en een warmtepomp voor het sanitaire water (zie blogpost). De temperatuur van het buffervat wordt nooit hoger dan 55 graden, en is daardoor een potentiële bron voor legionella. Omdat we de buffervaten (resp 800 + 2000 liter) ook gebruiken voor de verwarming van de vloer en radiatoren, zijn deze per definitie ongeschikt voor het gebruik van sanitair warm water. Maar we hebben dat anders opgelost.

De platenwarmtewisselaar

Om sanitair warm water te maken is er een platenwarmtewisselaar geïnstalleerd. De platenwisselaar heeft twee gescheiden systemen waar water doorheen stroomt. Vanuit de bovenkant van het buffervat wordt warm water gepompt door de wisselaar en weer teruggepompt naar de onderste opening in het buffervat. Tegelijkertijd wordt koud leidingwater door de platenwarmtewisselaar gevoerd, waarbij de platen de warmte overdragen op het koude leidingwater.

De wisselaar heeft een capaciteit van 50kW. Dat zegt misschien niet zo veel maar in de praktijk komt het erop neer dat als er water van 42 graden in het buffervat zit, tenminste 2 personen tegelijkertijd kunnen douchen met een watertemperatuur van 37 graden. Is het water 45 graden of meer, kun je makkelijk 3 kranen met warm water tegelijkertijd gebruiken. Zo heb je een goede combinatie van

  • energiebesparing: geen wekelijkse opwarmbeurten
  • legionelle preventie:alleen schoon leidingwater voor sanitair water 
  • capaciteit: CW5 of hoger

 

Kijkje in ons dagelijks leven?

Drie etmalen zonder 'gas, licht en water'
Mark - | 05 januari 2024
We zijn de uitdaging aangegaan: met 14 personen drie dagen geen gebruik maken van nutsvoorzieningen, midden in de winter op de donkerste dagen van het jaar. Geen elektriciteit van het grid, geen water van het drinkwaterbedrijf en geen gas voor een CV-ketel.
Smart Home en energie management
Mark - | 18 juli 2022
Leven van het land en de zon gaat uitstekend samen met innovatie en technologie. Meet- en regeltechniek, dashboards en gezond verstand dragen bij aan het zelfvoorzienend maken van onze homestead.
Waterfilters: zonder (schoon) water geen leven.
Mark - | 04 maart 2022
Wat als.. er geen of vervuild water uit de kraan komt. Of als er geen leidingwater beschikbaar is. Een waterfilter kan levensreddend zijn. Onze praktijk ervaring.