9 mythes over zonne-energie

Zonne-energie

Zonne-energie Als het gaat over zonne-energie weet je vast wel een hoop nadelen te noemen: zonnepanelen zijn duur, lelijk en leveren te weinig op in Nederland. Maar wat is er allemaal van waar? Ik weerleg graag deze 9 mythes over zonne-energie, want ik bekijk zonne-energie van de zonnige kant.

 

1. Zonne-energie opwekken met zonnepanelen is alleen nuttig in zonnige landen

Het is een feit dat je overal waar licht is zonnepanelen toe kunt passen. Natuurlijk maakt het verschil of je je zonnepanelen in de woestijn plaatst of aan het IJsselmeer, maar er zijn meer zaken die meespelen. Denk hierbij aan een aanwezig stroomnetwerk. Het kost meer geld om een kabel van de Sahara naar Nederland te trekken dan om wat extra zonnepanelen te plaatsen.

 

2. Zonne-energie is alleen maar een kostenpost

Zonnepanelen zijn een dure investering, maar ze verdienen zichzelf binnen 10 jaar terug. Je energierekening gaat fors omlaag en je krijgt ook nog eens korting op je energiebelasting. De stroom van het net die je nog gebruikt wordt dus goedkoper. Tel uit je winst!

 

3. Zonnepanelen leveren nog niet genoeg zonne-energie op. Volgend jaar zijn ze vast beter

Ja, volgend jaar zijn ze vast beter. Net als je auto overigens. Maar je hebt ondanks dat toch een auto, want die heb je nu nodig. Waarom zou je dus niet nu al zonnepanelen kopen? Overigens is de grootste verbetering die wordt aangebracht de prijs per geproduceerde kilowattuur en niet het rendement van een zonnepaneel. In termen van auto’s: geen nieuw type motor, maar een zuinigere auto per afgelegde kilometer. Volgend jaar is een zonnepaneel dus efficiënter, omdat het dan goedkoper is om er energie mee op te wekken. Maar het is nu al een efficiënte investering, anders zouden ze niet worden gekocht.

 

4. Zonnepanelen zijn niet duurzaam omdat het veel energie kost om ze te maken

Het basisingrediënt van zonnepanelen is Silicium. Dit zit in zand… I rest my case. De ovens waarin het zand wordt omgezet in Silicium verbruiken weliswaar veel energie, maar een zonnepaneel heeft die energie in 1 à 2 jaar weer ‘terugverdiend’. De jaren die het paneel daarna aan energie opwekt is winst en aangezien een zonnepaneel een levensverwachting van 25 tot 40 jaar heeft is het een zeer duurzaam middel om energie mee op te wekken. Neem een kerncentrale, die waarschijnlijk het grootste gedeelte van jouw energie opwekt. Van zo’n kerncentrale is het nog maar de vraag of alle geproduceerde energie het energieverbruik kan dekken dat nodig is voor de bouw en afbraak (aan het einde van zijn levensduur) van de centrale…

 

5. ‘s Nachts en als het bewolkt is keldert de productie van zonne-energie, wat ze onbetrouwbaar maakt

‘s Nachts levert een zonnepaneel inderdaad niets op. Ook bij bewolking neemt de opbrengst ook af, maar dit maakt een zonnepaneel niet onbetrouwbaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wind, bij wind energie is de zon er altijd. Bij bewolking wordt er nog steeds energie geproduceerd vanwege de nieuwe ontwikkelingen. De panelen reageren niet alleen op zon, maar ook op zonlicht in het algemeen. Dit betekent dat zonnepanelen ook reageren op zonlicht dat door het wolkendek ervoor zorgt dat het overdag toch nog licht is.

Het grootste probleem is de opslag van de opgewekte stroom. Die moet nu over het algemeen direct verbruikt worden, maar er zit vooruitgang in het steeds grootser en beter opslaan van stroom. Er zijn al accu’s die een gemiddeld huishouden 3 dagen kunnen voorzien van stroom. Erg prijzig, maar al veel goedkoper dan de eerste versies. Een alledaagser voorbeeld is de steeds betere batterijduur van een laptop of telefoon.

Als deze ontwikkelingen van energieopslag zich doorzetten wordt een zonnepaneel steeds aantrekkelijker. En wederzijds: hoe meer zonnepanelen, hoe meer behoefte er is aan ontwikkelingen op het gebied van energieopslag. Het steeds meer aanschaffen van zonnepanelen kan deze markt en industrie een extra boost geven. Dit brengt grote duurzame veranderingen in de toekomst met zich mee.

 

6. Zonne-energie werkt niet, grote energiebedrijven geloven er niet in

Energiebedrijven verdienen vooral geld met ‘ouderwetse’ manieren van energie opwekken. Shell verdient vooral aan olie. Ze zouden zichzelf in de vingers snijden door in zonne-energie te investeren. Daarnaast zijn er steeds meer energiebedrijven die wél geloven in duurzame energie. Iedereen kent de termen grijze en groene stroom wel. Als energiebedrijven niet in duurzame energie geloofden, konden consumenten ook niet kiezen uit groene en grijze stroom. Dan hebben we ook nog GreenChoice, dé groene energie leverancier van Nederland. Een groot energiebedrijf dat niet alleen gelooft in groene energie, maar er zelfs van leeft.

 

7. Zonne-energie kan nooit de hele wereld van energie voorzien

Momenteel draagt zonne-energie nog niet heel veel bij aan de mondiale energie productie. In Duitsland wordt zo’n 25% van de stroom duurzaam opgewekt, maar zonne-energie had nog geen aandeel van 5% hierin. Echter is er op het gebied van zonne-energie en energieopslag een hoop vooruitgang, wat zonne-energie op lange termijn heel aantrekkelijk maakt. De zon is een onuitputtelijke bron van energie, zonnepanelen worden steeds efficiënter en goedkoper en er komen steeds grotere en goedkopere accu’s om energie in op te slaan.

 

8. Zonnepanelen zijn lelijk en nemen veel ruimte in beslag

Wanneer is iets lelijk? Ik vind het persoonlijk geen slecht uitziende dakbedekking. Over smaak valt dus te twisten. En zeg nou zelf, hoe vaak kijk jij nou naar je dak en denk je ‘wat een schoonheid’? Meestal loop je er gewoon langs, als je het überhaupt al kan zien.

Er is ook meer dan genoeg ruimte op de daken in Nederland om alle zonnepanelen kwijt te kunnen die er nodig zijn om in onze energiebehoefte te voorzien, dus dat kan geen bezwaar zijn tegen zonnepanelen. Die daken zijn vaak nog uit het zicht ook. Denk aan de daken van hoge gebouwen in de steden: die zie je nooit.

 

9. De systemen van zonne-energie zijn onbetrouwbaar en hebben veel onderhoud nodig

Over onderhoud kan ik heel kort zijn: omdat zonnepanelen geen bewegende delen hebben vergen ze nauwelijks onderhoud. Bewegende delen kunnen vastroesten of er kan vuil tussen komen. Denk bijvoorbeeld aan de ketting van je fiets. Die moet je schoon houden, maar de rest maakt niet veel uit (hoewel het wel leuk is als je fiets weer een beetje glimt natuurlijk). Omdat het in Nederland te best vaak regent glimt je zonnepaneel altijd. Schoonmaken hoeft dus niet.

Het meest kwetsbare onderdeel van een zonnepaneel is de inverter, een stuk micro-elektronica die de gelijkspanning van de panelen omzet in een wissenspanning die gelijk is aan het net. Dit onderdeel heeft een levensverwachting van zo’n 10 jaar en kan daarna eenvoudig en, omdat de prijzen na 10 jaar flink gedaald zijn, goedkoop worden vervangen.

Zonne-energie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One thought on “9 mythes over zonne-energie

 1. Mooi stukje.
  Makkelijk leesbaar, wat ik als fijn ervaar.
  Duidelijke informatie.
  Ook wij zullen in de toekomst veel duurzamer leven.
  Nu als mijn man (verloofde) praat over zonnepanelen kan ik ook deel nemen aan het gesprek hahaha.
  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.