Energielabel: het papieren tijgertje

Ondanks dat we bij de koop van onze woning een kersvers D label kregen dat 10 jaar geldig is, hebben we prompt na de ingebruikname van de heat pipes, warmtepomp en de eerste 72 zonnepanelen een nieuw label aangevraagd.
De overheid heeft hiervoor een aparte website in het leven geroepen: https://www.energielabelvoorwoningen.nl en met veel omhaal van woorden wordt geprobeerd om nut en noodzaak hiervan aan te tonen.

Auteur: Mark

Ook al noemt Das Kapital het label een foplabel, geeft de huizenkoper aan dat hij er niet om maalt, en wordt het ervaren als geldklopperij, hebben we een nieuw label aangevraagd. Gewoon voor de heb. Omdat we er uiteindelijk toch wel trots op zijn dat we woonruimte van 20 jaar en ouder hebben omgebouwd naar een woning met energielabel A. Als we Heel Holland Transparant moet geloven, heeft een energielabel zelfs gevolgen voor je publieke geloofwaardigheid. Het moet niet gekker worden..

Bron:

https://decorrespondent.nl/3478/Heel-Holland-Transparant-Zo-bepalen-bedrijven-en-overheden-of-je-een-risicoburger-bent/453469893294-ffe6f6ad
https://www.bof.nl/2015/10/12/heel-holland-blijkt-transparant/

Kijkje in ons dagelijks leven?

victron
Zelfvoorzienend met zon en accu
Mark van Buuren | 15 februari 2021
Je huis zonder lichtnet aansluiting. 365 dagen per jaar stroom van je eigen dak. Drie seizoenen in een overvloed, en drie donkere maanden wat soberder. Ongelimiteerd auto rijden zonder tankpas. En gewoon weer een gloeilamp als je dat mooier vindt.
Nooit meer koud met wilgenhout
Mark van Buuren | 22 november 2020
Wilgenhout heeft niet de beste reputatie als brandhout. Door de veronderstelde lange droogtijd en relatief lage energieopbrengst per kilo wordt het hout vaak gekwalificeerd als slecht haardhout. Lees onze ervaring.
De urgentie van legionella preventie
Mark van Buuren | 27 augustus 2020
Er is weinig bekend over legionella die opgelopen wordt via de installaties van woningen. Maar nu de (gasgestookte) hoge temperatuur installaties op z'n retour zijn, en veel warmtepompen het water niet warmer maken dan 45-55 graden neemt het risico op legionella toe. Hoe hebben wij dat aangepakt?