De paardenstal uit de begin jaren 80 ligt er als we medio 2015 het Westeinde betrekken, zo goed als onveranderd bij . En in functie, want Jolanda, de uiterst vriendelijke paarden- (en honden)liehebber van het dorp, houdt al meer dan een decennia haar paarden op het erf. In goed overleg beëindigen we de verhuur van gebruik van stal en land. Jolanda verkast - met haar twee paarden - naar een weiland verderop. Ruim een jaar later starten we met de renovatie en begin 2018 staat er een fraai opgeknapt bijgebouw die dienst doet als gezamenlijke wasserette, drooghok, studio en flex-werkplek.

Oude situatie

Jolanda, de uiterst vriendelijke paarden- (en honden)liehebber van het dorp, houdt al meer dan een decennia haar paarden op het erf en maakt graag gebruik van de stal.

Oude paardenstal

De klassieke paardenstal in oude staat: een betonnen borstwering met gepotdekselde delen, asbesthoudend golfplaten dak met een aantal lichtdoorlatende delen, stalluiken en een brede staldeur. Een prima basis die we geheel intact willen laten.

De paardenboxen

Een oproepje op Marktplaats en de drie paardenboxen zijn we de eerste de beste zaterdag kwijt via Marktplaats. Een andere paardeneigenaar is blij gemaakt met een complete paardenbox voor een appel en een ei.

Asbestsanering

Omdat er meer dan 30m2 aan asbesthoudende platen verwerkt zijn, moeten we de sanering - na een vergunningstraject - door een gespecialiseerd bedrijf laten verwijderen. De mannen zijn in een paar uur klaar. Het dak dicht maken komt later wel!

Renovatie

Van achterstallig onderhoud naar duurzaam behoud van een multifunctioneel gebouw

Het dak eraf

De voorbereidingen worden gemaakt voor een voorzetwandje, met de nodige tussenruimte voor isolatie.

Het dak erop

Op het dak leggen we Unilin Univision geisoleerde platen, epdm folie en red cedar dak- en nokshingles, en een aantal velux ramen voor daglichttoetreding. Aan de zijgevel komt een zinken mastgootje die het hemelwater wegwerkt naar de naastgelegen sloot.

Vloer

De paardenstal staat op een betonplaat. We brengen vloerwarming die later met een lucht/water warmtepomp op temperatuur wordt gehouden.

Folies

De oude potdekseldelen gaan naar een buurman, en dampremmende en damp-open folies worden aan beide zijden van de aangebrachte steenwol isolatie gebracht. 

Vele handjes..

..maken licht werk. Vanzelfsprekend werkt iedereen hard mee!

Potdekselen

De oude staldeur wordt vervangen door een nieuwe deur. In de sparingen van de stalluiken brengen we draai-kiepramen aan, en in het midden van de lange gevel plaatsen we openslaande deuren. Boven de betonnen borstwering worden nieuwe zwarte red cedar potdekseldelen aangebracht en de betonnen borstwering laten we stucen.

Verwarming

De vloerwarming wordt met actuatoren en thermostaten bediend. Hierdoor ontstaat een stabiel en comfortabel klimaat met water van maximaal 30 graden.

Elektriciteit

Een onderverdeelkastje met de groepen voor de paardenstal en de daarachter gelegen hooischuur. Op dit dak staan geen zonnepanelen, ook omdat er rondom bomen staan. Maar de stroom wordt natuurlijk wel groen opgewekt.

Vloer

En een mooie hout-look stenen vloer maakt de verbouwing compleet! De vloer sluit perfect aan bij de oude look van het gebouw.

Multifunctioneel

Een bijgebouw met basisvoorzieningen (warmte en elektra) biedt mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik. Zeker als je met een groep mensen woont, zijn dergelijke ruimtes erg praktisch.

Hobbyruimte

Een grote tafel met stoelen. Niet alleen kan Hellen hier af en toe mensen ontvangen voor een goed kleding- of stijladvies, ook blijkt - zeker in corona-tijd, de ruimte buitengewoon populair als werkplek.

Van asbest naar wasbest

Met 13 mensen heb je je eigen wasserette. Er staan twee complete wassstraten opgesteld in de paardenstal. Zie het als een koffieautomaat op de werkvloer. Je komt elkaar vaak tegen en een kletspraatje is dan gauw gemaakt!

Bevlogen drogen

Een droogruimte is droogweg handig. Meerdere droogrekken zijn gestald. Wasbare luiers en kleding hebben hier een bestemming. Voor eventjes. Daarna belandt het weer in de garderobe. Grappig toch, zo'n 'circulaire' basis!