• Eigen internet

    Levi - | 15 oktober 2022

    Local Area Network in a nutshell

ISP in spe

'eigen internet'. Dat is wat we voor de leek intern hebben draaien. Maar... wat betekent dat eigenlijk? 'Eigen internet' is een wat misleidende term en voor de gemiddelde ict-er makkelijk doorheen te prikken. Zonder internet kunnen we -net als ieder ander- niet bij Google, Facebook en bij de lokale nieuwswebsites. Dit 'externe' internet loopt namelijk door kabels onder de straten naar internet service providers (ISP).

Waarderen van routeren

Wat betekent het dan wel? Vrijwel iedereen heeft thuis een router met wifi en hierdoor toegang tot extern internet (WAN). Je router creƫert daarvoor een lokaal netwerk (LAN). Jouw computer verbindt met het wifi netwerk van de router om je apparaat aan te melden op dit LAN. De router passeert vervolgens het verkeer van je browser (zoals kijkjebijdebuuren.nl in Google Chrome) naar je ISP. Die vervolgens dit request verder verwerkt en jouw browser van onze website voorziet. Dat is hoe het meeste internetverkeer loopt.

Pret met internet

Wanneer meerdere apparaten zijn aangesloten op het lokale netwerk van de router, dan kunnen deze apparaten op basis van hun ip-adressen via de router met elkaar communiceren zonder tussenkomst van je ISP. In ons geval draait er ook een eigen DNS resolver (pihole + unbound) in het netwerk om bepaalde domeinnamen vanuit de browser (en het interne netwerk) af te vangen en naar onze self-hosted webserver (nginx) te sturen. Deze webserver kijkt vervolgens naar het opgevraagde domein en bepaald op basis daarvan naar welk apparaat in het netwerk de browser-request doorgestuurd moet worden. Hierdoor kunnen we -ook zonder extern internet- alle portals en dashboards die we intern op eigen servers hebben draaien nog steeds benaderen.