• Het huis van de buurman is maar eenmaal te koop

    Westeinde 34. Verbouw of herbouw?

Verbouw of herbouw?

In 2018 en 2019 zijn er drie nieuwe 'erfdelers' bijgekomen: een schoonzoon en twee kleine keuters. En alhoewel we ruimte genoeg hebben, moeten we onze wijze van bewoning met regelmaat uitleggen in dit compleet over-gereguleerde land. Toen kwam het huis van de buurman te koop. Aanvankelijk stonden we niet vooraan in de rij. Een sloopwaardige woning en een met puin vervuild achtererf kost wat meer werk (en geld) dan een behangetje plakken en verhuizen.

Vanwege de concrete plannen om onze kennis er ervaring van duurzame energietechnologie commercieel in te zetten (en op de groei van ons gezin), hebben we medio 2019 toch besloten het aangrenzende perceel te kopen. Het initiële plan was om de woning te strippen en op te knappen. Maar dat pakte anders uit. Westeinde 34 werd een project.

Oude situatie

De originele woning dateert uit het begin van de 19e eeuw. In een eeuw tijd bleek er behoorlijk wat 'vertimmerd'.

Scheefstand en scheuren

De oude woning was niet onderheid en in het zompige veen leidt dat altijd tot scheefstand en scheuren. Een steens muurtje, enkel glas, en vergane kozijnen: je kunt er wat van maken, maar dat kost al een half huis. 

Buigen en bukken

In 100 jaar zijn we allemaal een beetje langer geworden. Maar de doorgangen binnen kwamen niet boven de 180 cm, en de plafonds op de begane grond hingen op niet veel meer dan 2 meter. Tot overmaat van ramp bleek ongeveer de helft van de balken ingekort te zijn, waardoor de constructie onveilig was.

De vloer als glijbaan

Onder de verdiepingsvloer, die toegankelijk was met tal van op- en afstapjes, lag de originele vloer. Over de lengte van de woning lag deze meer dan een halve meter uit het lood. 

Tekeningen en vergunningen

In november trokken we de conclusie dat herbouw van de woning verstandiger was. Daardoor viel het plan om in de vroege zomer van 2020 'intern' te verhuizen in duigen. Opnieuw naar de tekentafel, en het hele circus aan vergunningen en onderzoeken regelen: bodemonderzoeken, flora/fauna onderzoek, asbestinventarisatie, sonderingen, constructieberekeningen.

Tekeningen

Projectburo Rijnland heeft de tekeningen uitgewerkt. De herbouw is redelijk in lijn met de oude bestaande woning: een brede voorgevel, lage goothoogte, klassiek metselwerk en een pannendak met twee dakkapellen. Omdat de woning binnen het bestemmingsplan paste, en op dezelfde locatie is gesitueerd, verliep het vergunningstraject soepel. 

Eco-effectscan

Aqua-Terra Nova heeft een eco-effectscan uitgevoerd. Alhoewel we een diervriendelijke omgeving stimuleren met nestkasten en insectenhotels, zou de aanwezigheid van beschermde vogels of vleermuizen de planning behoorlijk kunnen vertragen. Gelukkig bleek uit het onderzoek tijdens de veldwerkzaamheden dat er geen aanwezigheid van beschermde soorten kon worden waargenomen. Omdat we de woning al voor de winter 'vleesmuisonvriendelijk' hadden gemaakt, en het broedseizoen van de vogels ook voorbij was, was er geen aanvullend onderzoek meer nodig.

Asbest- en bodemonderzoek

Ook de zeer uitvoerige asbestinvetarisatie op het gehele perceel en het bodemonderzoek ter hoogte van de bouwplaats bleken geen showstopper. Alleen de sloopmelding nog indienen en de hamer kan erin!

Afbreken en afvoeren

Een huis bouwen kost snel een half jaar. Het afbreken gaat wel sneller.

Strippen en slopen

Een zaterdagochtend in juni. Arie start zijn Atlas op en stript de woning vakkundig. Puin op de grond, hout in de container en de dakpannen direct in de kiepwagen voor hergebruik.

 

Een halve dag, een half huis

In luttele uren is de helft van de woning weg.

Sorteren en recyclen

Drie uur in de middag. Het huis is weg, en met z'n allen sorteren we nog de laatste rommel uit het puin. De laatste stukken hout, isolatie en pvc belanden in de verschillende bakken.

een zaterdag in 9 seconden
een zaterdag in 9 seconden

Fundering en fundatie

Nu het puin is weggewerkt, gaat de aannemer aan de slag met het maken van een bouwraam en uitzetten van de locaties voor de 32 heipalen. Het is even pezen om nog voor de bouwvak de palen en het beton erin te krijgen.

Trilblok of valblok

De eerste paal, bepaalt geen karweitje voor het trilblok. De eerste 16 meter gaat prima, maar daarna gaat het erg taai. We besluiten voor de overige palen een heistelling te gebruiken. Arie trekt met z'n kraan de eerste 6 meter in de grond. De rest is voor het heiblok.

Koppensnellen

De prijs van wonen op veen: een deel van de investering begraaf je in de grond. Het laatste restjes van de betonnen opzetter worden ingekort.

Powerkist

De aannemer klikt de EPS funderingskist in elkaar en vlecht het bouwijzer. Negen kuub beton erin, en de kist is klaar voor de (bouwvak)vakantie.

De hoogte in!

De bouwvak is voorbij maar de zomer gelukkig nog niet. De timmerlui en bouwvakkers beginnen weer fluitend om stipt 07:00 op, wat ze zelf 'het mooiste bouwputje' noemen.

Broodjesvloer

Isolatie, prefab betonelementen, ijzer en beton. De veenbodem mag dan misschien nog wat dalen, het huis staat prima op die 40 palen.

HSB

In een week tijd krijgt het houtskelet struktuur. Wanden en verdiepingsvloer worden opgezet, en de staalconstructie brengt verband aan.

Uitzicht

De verdiepingsvloer ligt. er kan gewerkt worden aan de dakconstructie.