In 2018 en 2019 zijn er drie nieuwe 'erfdelers' bijgekomen: een schoonzoon en twee kleine keuters. En alhoewel we ruimte genoeg hebben, moeten we onze wijze van bewoning met regelmaat uitleggen in dit compleet over-gereguleerde land. Toen kwam het huis van de buurman te koop. Aanvankelijk stonden we niet vooraan in de rij. Een sloopwaardige woning en een met puin vervuild achtererf kost wat meer werk (en geld) dan een behangetje plakken en verhuizen.
Vanwege de concrete plannen om onze kennis er ervaring van duurzame energietechnologie commercieel in te zetten (en op de groei van ons gezin), hebben we medio 2019 toch besloten het aangrenzende perceel te kopen. Het initiële plan was om de woning te strippen en op te knappen. Maar dat pakte anders uit. Westeinde 34 werd een project.
De originele woning dateert uit het begin van de 19e eeuw. In een eeuw tijd bleek er behoorlijk wat 'vertimmerd'.
In 100 jaar zijn we allemaal een beetje langer geworden. Maar de doorgangen binnen kwamen niet boven de 180 cm, en de plafonds op de begane grond hingen op niet veel meer dan 2 meter. Tot overmaat van ramp bleek ongeveer de helft van de balken ingekort te zijn, waardoor de constructie onveilig was.
In november trokken we de conclusie dat herbouw van de woning verstandiger was. Daardoor viel het plan om in de vroege zomer van 2020 'intern' te verhuizen in duigen. Opnieuw naar de tekentafel, en het hele circus aan vergunningen en onderzoeken regelen: bodemonderzoeken, flora/fauna onderzoek, asbestinventarisatie, sonderingen, constructieberekeningen.
Projectburo Rijnland heeft de tekeningen uitgewerkt. De herbouw is redelijk in lijn met de oude bestaande woning: een brede voorgevel, lage goothoogte, klassiek metselwerk en een pannendak met twee dakkapellen. Omdat de woning binnen het bestemmingsplan paste, en op dezelfde locatie is gesitueerd, verliep het vergunningstraject soepel.
Aqua-Terra Nova heeft een eco-effectscan uitgevoerd. Alhoewel we een diervriendelijke omgeving stimuleren met nestkasten en insectenhotels, zou de aanwezigheid van beschermde vogels of vleermuizen de planning behoorlijk kunnen vertragen. Gelukkig bleek uit het onderzoek tijdens de veldwerkzaamheden dat er geen aanwezigheid van beschermde soorten kon worden waargenomen. Omdat we de woning al voor de winter 'vleesmuisonvriendelijk' hadden gemaakt, en het broedseizoen van de vogels ook voorbij was, was er geen aanvullend onderzoek meer nodig.
Een huis bouwen kost snel een half jaar. Het afbreken gaat wel sneller.
Nu het puin is weggewerkt, gaat de aannemer aan de slag met het maken van een bouwraam en uitzetten van de locaties voor de 32 heipalen. Het is even pezen om nog voor de bouwvak de palen en het beton erin te krijgen.
De bouwvak is voorbij maar de zomer gelukkig nog niet. De timmerlui en bouwvakkers beginnen weer fluitend om stipt 07:00 op, wat ze zelf 'het mooiste bouwputje' noemen.
Nadat in luttele weken het skelet in elkaar is getimmerd, wordt er hard gewerkt om de woning voor de winter dicht te hebben. Oktober en november zjjn de maanden voor de kozijnen, wanden, isolatie, metselwerk, dakplaten en dakpannen.
November was de maand van het zichtwerk. In enkele weken tijd zijn alle wanden gemetseld, en is het pannendak gelegd. Het huis lijkt bijna af als je snel kijkt..
Ventilatie een verhaal apart. We willen geen passief huis waar je geen raam kunt open zetten. Maar ook geen woning die kostbare warme lucht afzuigt, en koude lucht door roosters binnenhaalt.
Per ruimte eigen thermostaten en in de gehele woning met actuatoren gestuurde vloerwarming. Stoken op lage temperatuur, met slimme technologie.
Maart 2021. Na 9 maanden is de woning klaar voor de oplevering. De sleutel hadden we natuurlijk al, maar nu kunnen we intern gaan verhuizen!