• De Silo

    van put met gier naar kamer vol plezier

De silo, een grauwe betonklomp?

De voormalig mestsilo was tot midden jaren negentig goed voor de opslag van 500.000 liter koeienpoep. Nu is de grauwe betonklomp omgedoopt door vergroende tuinkamer, hier links op de foto. De 'man cave', zoals we 'm ook wel noemen, is door z'n weeldere klimop en goudenregen omkleding een onopvallend gebouw op het erf. Een klein rood deurtje biedt toegang tot de donkere, maar o-zo gezellige ruimte.

Sedumdak met zonnepanelen

Het platte dak van de silo is afgewerkt met bitumen en een laag aarde. Het dak is daardoor volledig vergroend met sedumplanten en grassen. In 2016 hebben we, onzichtbaar vanaf de grond, 30 zonnepanelen op het dak gemonteerd. Dit leidde kort daarop tot vragen van de gemeente Krimpenerwaard omdat 'we zonder vergunning zonnepanelen op het maaiveld' hadden geplaatst... je moet het maar bedenken.

Off-grid experiment

Bij het aanleggen van de zonnepanelen hebben we rekening gehouden dat de silo 'off-grid' gebruikt zou worden. Zonder een externe warmtevoorziening, en los van het elektriciteitsnet. Op een gedeelte van de zonnestroom installatie is een Victron Easyplus met thuisbatterij aangesloten. Alle details over deze off-grid installatie zijn geplaatst in een eigen blogpost op deze website.

De overige panelen zijn in gebruik voor de productie van warm water. Deels voor verwarming, aangevuld door de comfortabele warmte van een 12 kW houtkachel.

Thuisbioscoop

Met elkaar een film kijken is altijd gezellig. En met het grote projectiescherm, beamer en comfortabele banken is het een plezierige thuisbioscoop waar je zonder tickets of bizarre QR codes een filmpje kan pakken. 

Gezamenlijk eten

Niets is zo leuk als met elkaar eten en drinken. De aardappelen en groenten uit de moestuin, het gebrouwen bier uit de Grainfather, de eigenhandig geslachte kalkoen van het weiland. En een tafel van meer dan 4 meter lengte is er plek voor iedereen! 

Gamen

Gamen. Als je daarbij denkt aan een Playstation of Xbox heb je het mis. Tafelvoetbal, evenwichtspelletjes of grote bordspellen. En heb je dan nog energie over, leef je dan vooral uit op de loopband, crosstrainer of roeimachine. 

Kijkje in ons dagelijks leven?