Wat je allemaal kunt doen met appelschillen

Appelschillen gebruiken

Ik heb wel even een appeltje te schillen met de mythe dat je niks kan met appelschillen. Appelschillen, daar moeten we nog steeds spaarzaam mee omgaan. Met appelschillen kun je juist ontzettend veel, als je maar weet hoe je de ze moet gebruiken. Appelschillen zijn echt een appeltje voor de dorst. Dus bewaar ze in het vervolg heel goed!

Er gaat een verhaal te ronde over een Cubaanse vrouw die als uitwisselingsstudent bij een pastoor kwam en vertelde over dat een appel in haar land de vrucht van de rijken was. Men is er zeer spaarzaam mee en gebruikt de appelschillen in de papflesjes voor baby’s.

Hoewel de appel niet meer wordt gezien als de vrucht der rijken, is de appel rijk aan goede voedingsstoffen. De appel bezit niet veel vitamine C, maar zit wel vol voedingsvezels en kalium. Daarnaast bezit de appel ook ursolzuur en actieve collageen. De ursolzuur in appelschillen voorkomt gewrichtsslijtage, regelt cholesterol en houdt onze botten sterk en gezond. De actieve collageen zorgt voor onze huid en haarAppelschillen gebruiken

 

Appelthee van appelschillen

Appelthee is mijn absolute oogappeltje. Verse appelthee wel te verstaan! Appelthee is fris, heeft een licht zuurtje en drinkt lekker weg – als deze wat afgekoeld is althans -.

Laat de appelschillen in de oven op zo’n 60 of 70 graden helemaal drogen. Breek vervolgens de appelschillen in kleine stukjes. Natuurlijk ben je dan nog niet helemaal klaar. De appelstukjes moet je vermengen met verse thee naar jouw wens. Mijn aanrader is Earl Grey of groene thee. Meng de thee blaadjes met de appelstukjes. Ik bewaar de thee altijd in weckpotten, maar je kunt ook zelf theezakjes maken door koffiefilters op maat te knippen en ze toe te stikken (of naaien met de hand).
Appelschillen gebruiken, etensresten hergebruiken, re-waste
De appelthee kun je ook bereiden zonder de theeblaadjes. Strooi in een liter water twee ruime handgrepen gedroogde appelschillen en laat deze vijf minuten koken. De appelschillen zullen zwellen en het water een kleurtje geven. Voeg na het kookproces kaneel of wat anijs er aan toe. Zeef vervolgens de appelschillen uit het water en serveer de drank met honing of een schijfje citroen. In Cuba is dit hun dagelijkse drankje. Vaak ook nog eens voorzien van een scheutje rum. Op de vroege ochtend laat ik liever dat laatste nog even weg.

Gezonde snack van appelschillen als overheerlijke snack

Mijn favoriete ontdekking in de hoeveelheden snacks was wel de geroosterde kaneel-suiker appelschillen. Deze gezonde snack is zoet, een beetje knapperig en zeer verslavend.

Vaak als ik appelmoes maak of appeltaart schil ik de appels en hou ik veel appelschillen over. Misschien schil jij altijd je appels wel. In ieder geval resulteert het in beide gevallen in hopen appelschillen die ongebruikt op de composthoop belanden. Zonde! Daarom biedt deze heerlijke gezonde snack uitkomst.

Ik hou niet van lange kooktijden en als iets snel klaargemaakt kan worden, dan maak ik daar ook gretig gebruik van. Appelschillen kun je voor uren laten drogen in de oven. Ik pak di anders aan. Ik vermeng de appelschillen met een dun laagje gesmolten boter of neutrale olie en een beetje zout. Vervolgens gooi ik er nog wat kaneel-suiker doorheen.

In een ovenschaal verspreid ik de appelschillen. Ik let daarbij goed op dat het een laags is, zodat alle appelschillen gelijkmatig geroosterd worden. Voor 20 minuten rooster ik de appels op 220 graden. Daarbij moet ik goed opletten dat de appelschillen niet van bruin naar zwart kleuren, want dat gebeurd erg snel op dit soort hoge temperaturen!

Nadat de appelschillen zijn geroosterd, laat ik ze paar minuten afkoelen. Daarna heb ik heerlijke knapperige appelschilletjes. Deze gezonde snack van appelschillen is een goed alternatief voor veel andere soorten snacks!

Appelazijn van appelschillen

Appelazijn wordt zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van appels. Wanneer appelsap gaat gisten worden de zoetstoffen in de apppels omgezet in alcohol.

Doe appelschillen en klokhuizen in een bak met water. De appelschillen en klokhuizen moeten zeker een centimeter onder water komen. Om te voorkomen dat de stukken appel gaan drijven kun je er het beste een bord boven zetten. Leg over de bak een doek en bind hierom heen een stuk touw of elastiek. Hierdoor blijft de doek goed vastzitten op de bak.

In tegenstelling tot de geroosterde appelschillen is appelazijn niet 1, 2, 3 klaar. Appelazijn heeft zeker 2 weken nodig om te gisten. Zet de bak op een niet al te koele plaats en zeker niet in de keuken. Massa’s fruitvliegjes zullen op de bak met appelstukjes afkomen en in de keuken kan dat erg onaangenaam zijn! Na 2 weken zie je een beetje moer op het vocht drijven. De appelazijn is klaar en kan worden overgegoten in een bewaarfles.

Om te voorkomen dat het azijn vervolgens uit de fles spuit is het beter om hett eventuele gistingsproces voort te zetten in de bewaarfles. Doe de bewaarfles niet te vol en doe de dop er losjes op. Zo voorkom je een enorme ontploffing van vuurwerk in je keuken. Bewaar dat maar voor Oud en Nieuw.

Wil je de fles appelazijn voor langere tijd bewaren? Doe de fles met appelazijn in kokend water voor 10 minuten. Bij een temperatuur boven de 65 graden dood je alle gistcellen.

Smoothie van appelschillen

Je overige appelschillen gebruiken voor een smoothie klinkt niet alleen als een gezond idee, dat is het ook! Voor 1 smoothie heb je appelschillen van 4 appels nodig. Deze appelschillen moet je heel fijn hakken in de keukenmachine of met de hand. Vervolgens voeg je er 100 milliliter melk aan toe en 50 milliliter yoghurt. Voeg er nog wat suiker of stevia aan toe. Drinksmakelijk!

Appelschillen voer

Kippen, varkens en konijnen zijn dol op appelschillen. Mocht je niet in een culinaire bui zijn, dan kun je gerust de appelschillen aan deze boerderijdieren geven. Uiteraard moet je niet teveel appelschillen geven aan een konijn. Dan heb je de kans dat de diertjes teveel vocht binnenkrijgen. Maar goed, dat is pas nadat je ongeveer 100 kilo appels schilt…

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.