Waarom ik koud douche

Ik douche koud. Koud? Helemaal koud? Ja soms wel. Niet altijd, daar heb ik niet elke dag zin in. Dan zet ik de douche lekker op tien graden, heerlijk! Even ontspannen mag soms ook wel. Maar tien graden is toch ook koud? Nee hoor. Nou ja, misschien wel, maar als je een paar keer écht koud hebt gedoucht, dus helemaal op nul, dan is tien graden lekker warm. Misschien verklaar je me wel voor gek. Daarom zal ik vertellen waaróm ik eigenlijk koud douche. Wie weet doe jij dat zo meteen dan ook wel.

 

Koud douchen is duurzaam

Wat je wellicht het eerst zal denken is dat koud douchen duurzaam is. En daar valt inderdaad best wat voor te zeggen. Ik verbruik geen gas, wat harstikke goed is voor het milieu (en mijn portemonnee gheghe). Daarnaast verbruik je waarschijnlijk ook minder water. Ik tenminste wel. Vroeger hield ik er van om een lekker warme en lange douche te nemen. Maar hoe graag ik het ook doe, na twee minuten onder een koude douche heb ik het wel weer gezien. Dan gaat de kraan uit en daar bespaar je een hoop water mee. Recent is een onderzoek gepubliceerd waaruit naar voren kwam dat jongeren gemiddeld een kwartier lang douchen. Mocht er zo’n ik-sta-een-kwartier-onder-de-douche persoon mee lezen, dan raad ik je aan om ook eens koud te douchen.

 

Koud douchen is gezond

Maar bij koud douchen komen nog meer voordelen kijken. Zo blijkt het harstikke gezond te zijn. Huh, is het ook nog eens gezond om een beetje te staan verkleumen onder een straal koud water? Jazeker, en niet zo’n beetje ook. Koud water versnelt namelijk je bloedstroom, waardoor er meer bloed naar je organen wordt gepompt. Hierdoor loop je minder risico op een hoge of lage bloeddruk, aderverkalking en spataderen. Bovendien voel je je alerter omdat er ook meer bloed naar je hersenen gaat.

 

Koud douchen is kicken

Als je denkt dat dit alles is, dan heb je het mis. Naast dat het gezond is voor je lijf is het ook gezond voor je geest. Koud douchen heeft namelijk een opwekkend effect. Koud douchen is dus kicken. Door het koude water krijg ik een enorme stoot adrenaline en worden er een hoop signalen door je perifere zenuwuiteinden naar mijn hersencelletjes gestuurd. Klinkt erg ingewikkeld, maar die signalen hebben gewoon een opwekkend effect. Er is zelfs onderzocht of koud douchen effect kon hebben op depressieve gevoelens. Evolutionair gezien is ons lichaam erop gebouwd om stressfactoren als korte schommelingen in onze lichaamstemperatuur te ondergaan, zogenaamde thermische lichaamsbeweging. De afwezigheid hiervan, zoals in maatschappijen waarin je er warmpjes bij zit, zorgt er mogelijk voor dat onze hersenen minder goed werken. De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen deze stelling. Als je je lichaam blootstelt aan kou komt er noradrenaline vrij, een hormoon dat depressie verzacht.

 

Koud douchen is supersexy

In tegenstelling tot warm water raakt mijn huid en haar niet uitgedroogd van koud water, waardoor ze ook niet de behoefte krijgen om vet te gaan maken. Mijn huid en haar zijn dus minder vet en gaan strakker en steviger aanvoelen. Mocht huid en haar je wat minder interesseren: een onderzoek wees uit dat atleten na een koude douche een volgende training in staat zijn om meer te doen dan atleten die een warme douche nemen. Een ander onderzoek wees uit dat je spieren sneller herstellen na een plens koud water. Dus klaar met trainen? Snel een koude douche en je hebt sneller een beach body dan ze je bij de sportschool doen geloven.

 

Koud douchen is trainen

Last but not least: koud douchen is niet makkelijk, zeker niet de eerste keer. Er is behoorlijk wat wilskracht voor nodig om onder een straal koud water te stappen. Maar zowel jij als ik wordt er wel mentaal sterker van. Wat stelt die moeilijke opdracht of je vervelende baas nog voor nadat je een koude douche hebt genomen? Met koud douchen kan je de hele wereld aan! Oké dat niet, maar je bent wel beter bewapend tegen de stress en ongemakken die zich de rest van de dag voor kunnen doen. Daar heb je je lichaam onder de koude douche immers voor getraind.

 

Mijn conclusie waar je het water van in je mond doet lopen

Mijn ijskoude boodschap jou toe is: douche eens koud. Het is gezond voor jou en het milieu en na verloop van tijd is het zelfs best wel lekker. Koud douchen is relaxter dan een kwartierlamh stomen onder een warme douche, al zeg ik het zelf. Al met al blijft het wel een hele opgaaf om ermee te beginnen, dus ik raad je aan om het langzaam op te bouwen. Zet de douche steeds wat kouder en probeer er steeds wat langer onder te blijven staan.

 

Veel succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.