Van 2 vuilniszakken op één dag naar 1 vuilniszak in één week

Afval scheiden is een soort doorgeslagen hobby geworden. We startten ambitieus met het scheiden van glas, papier en plastic, en vandaag de dag hebben we een rijk aan ‘afvalcategorieën’. Papier, plastic, glas, groen afval, ijzer, olie, metaal en hout kennen elk hun eigen bestemming.

Volle bak

We hebben op het erf een kleurrijke hoek ingericht vol met groene, blauwe en grijze containerbakken voor groen afval, papier/karton, glas, metaal, verf/olie, elektrotechnische apparaten en een kar voor hout en steen. Volle bak dus! Althans, dat geldt niet voor de afvalbakken. Waar we eerst elke dag 1 á 2 vuilniszakken vol restafval hadden, wijzigde dit naar 1 á 2 volle vuilniszakken restafval per week (met 13 personen). Dit resultaat hebben we niet bereikt door noodgedwongen verpakkingsloze producten te consumeren, maar alleen door ons afval secuur te scheiden. Fantastisch resultaat toch!

Op naar een ‘afvalbewustzijn brein’

Afval scheiden wordt vaak gezien als een tijdrovende klus. Maar eigenlijk is afval scheiden gewoon een kwestie van gedragsverandering, en dát kost tijd. We zijn gewoontedieren en een overstap maken naar afvalbewustzijn betekent dat je over ieder pakje en zakje moet nadenken. Moet een melkpak in de kartoncontainer of hoort dat bij restafval? Mag vlees bij GFT of niet? Dit zijn vragen waar wij in het begin mee geconfronteerd werden en het kost tijd om die afvalbewuste levensstijl je eigen te maken. 

Bewust worden van onze automatische piloot

In feite hebben we 3 fases doorlopen. Van onbewust, naar bewust, naar onbewust.

1. Onbewust
We waren in ‘t begin totaal niet bezig met afval. Immers, de vuilnismannen kwamen het toch iedere week ophalen. Uit ‘t oog, uit ‘t hart. Toch is het belangrijk om zo nu en dan eens te checken of de automatische piloot nog goed is afgesteld, of dat er een ‘software update’ nodig is.
2. Bewust
Wij kwamen tot besef dat er meer mogelijk. Kritischer inkopen. En strikter scheiden, wat beter is voor het recyclingproces. We hebben de automatische piloot moeten uitschakelen en ieder pakje, zakje en takje vergt nadenkwerk. Het moet immers wel op de goede eindbestemming belanden.
3. Onbewust
We scheiden al jaren afval. En eerlijk is eerlijk, we kunnen ons niet anders meer voorstellen. Sterker nog, als we op vakantie zijn, dan is de switch naar al ‘t afval op 1 hoop gooien heel erg bevreemdend!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een duurzame feestdag: van geen tot groene cadeautjes
Maria - | 06 augustus 2023
In de blogreeks: duurzame feestdagen. We gaan van start met duurzaam cadeautjes geven. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. In deze blog geven we je wat groene adviezen.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kruidenspiraal aanleggen
Maria - | 22 mei 2022
In het ontwerp van onze inheemse, natuurlijke voortuin stond een prachtige kruidenspiraal ingetekend. In deze blog laten we zien hoe een ontwerp werd gerealiseerd.
Upcycle oude dakpannen
Maria - | 22 mei 2022
Na al dat gebouw en verbouw kwamen er heel wat toffe, oude dakpannen beschikbaar. Er kwam een ander plan voor de dakpan, of eigenlijk: plannen. We hadden zoveel leuke ideeën dat we zelfs oude dakpannen aan 't eind van de straat hebben opgehaald. In deze blog 5 manieren om dakpannen te hergebruiken.
Een insectenvriendelijke takkenwal
Maria - | 08 mei 2022
Willen we een insectenmuur, takkenwal, houtwal of takkenril? Op diverse plaatsen op het erf hebben we takkenrils en houtwallen en op het voorerf wilden we graag iets tussen een insectenmuur en takkenwal in. Lees hier hoe wij dit project aanpakten.