Billen die ook wat willen

Cheeky Wipes, biologische billendoekjes, duurzame billendoekjes, duurzaam opvoeden

Kinderbillen willen wat, maar vooral heel veel niet. Ik heb het over billendoekjes. Ooit al eens (langer dan twee seconden) bij  billendoekjes stilgestaan? Dan bedoel ik niet voor het schap in de supermarkt, maar bij de keuze die je maakt, waarom je die maakt en welk effect dat heeft. Tijd om er even wat langer bij stil te staan, aangezien het de billen van jouw kind aangaat.

Poepjes en billendoekjes

Zodra je een baby krijgt, krijg je onherroepelijk te maken met poep. Poep in alle kleuren, geuren, soorten en maten. Daar kan ik een compleet boek over schrijven. Details bespaar ik jullie, in deze blog tenminste. Nu wil ik jullie meenemen in mijn zoektocht naar wat past bij mij, (de billen van) mijn kinderen en mijn visie op het leven. Dat lijkt een bijzondere combinatie die er niet zo toe doet bij het kopen van billendoekjes, maar dat doet het dus wel. Bedenk je wel dat het aantal pakken billendoekjes wat je uiteindelijk gebruikt in de tientallen loopt per kind en dat dus menigmaal de kwetsbare kinderbillen in aanraking komen met de billendoekjes. Reden te meer om hier eens bij stil te staan.

Het leed dat billendoekjes heet

De keuze is reuze als het om billendoekjes gaat. Van huismerken tot A-merken, van hypoallergeen en dermatologisch getest tot geparfumeerd met superdeluxe, handige verpakkingen. Billendoekjes voldoen dan ook aan alles wat de moderne ouders wenst: ze zijn en blijven vochtig, ruiken lekker, beschimmelen niet, zitten in een handige verpakking en maken nog billen schoon ook. Het grootste aanbod doekjes is geparfumeerd en in de meeste doekjes zitten meer dan tien, oplopend tot wel meer dan twintig, ingrediënten. Denk aan reinigingsmiddelen, parfum, conserveringsmiddelen en hulpstoffen als emulgatoren en stabilisatoren die nodig zijn om al die wensen van die ouders te realiseren.

Ik kan een heel uitgebreid verhaal schrijven met uitleg en toelichting over de diverse ingrediënten die zeker niet wenselijk zijn voor kinderbillen. Dit is gelukkig al voor mij gedaan en daarom verwijs ik graag naar de blogs en onderzoeken vermeld onderaan deze pagina. Samengevat komt het erop neer dat het beter is billendoekjes aan te schaffen zonder parfum, alcohol, parabenen, sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate die bovendien hypoallergeen en biologisch afbreekbaar zijn. Met deze eisenlijst ging ik op zoek en kwam er tot mijn schrik achter dat de doekjes die dus inderdaad aan te raden zijn, ook een behoorlijke prijs hebben. Dat moet anders kunnen. En als het anders kan, denk ik altijd even aan hoe ze dat vijfhonderd jaar geleden deden. Toen waren er ook baby’s die ook poepten en dat moest ook schoon. Zo simpel kan het zijn.

Cheeky wipes: het complete billendoekjessysteem

Zo simpel moet het ook zijn geweest. Iets om de bips mee af te vegen en iets wat het voldoende vochtig maakt: doekjes en water. Alleen gebruik ik dan de luxe versie: Cheeky Wipes. Ja, want ook ik ben gevoelig voor marketing, uitstraling en luxe, alleen dan op de bio en eco variant. Dus heb ik gekozen voor een compleet systeem met fijne materialen en leuke kleurtjes. Het oog wil ook wat. Uiteraard zijn er ook andere billendoekjessystemen in de verkoop, kan je gewoon wc-papier gebruiken, zelf doekjes maken, katoenen washandjes gebruiken of (maar liever niet) ‘goede’ wegwerpbillendoekjes aanschaffen.

Cheeky Wipes, biologische billendoekjes, duurzame billendoekjes, duurzaam opvoedenHet Cheeky Wipes systeem bestaat uit 25 wasbare billendoekjes. Ik heb de keuze gemaakt voor doekjes van bamboe. De keuze voor katoen is er ook, maar bamboe heeft mijn voorkeur vanwege de zachtheid ervan. Bovendien is de teelt ervan milieuvriendelijk, de productie helaas wat minder. Naast de doekjes krijg je geleverd: een doos voor schone doekjes, een doos voor vieze doekjes, een wasnetje, een er-op-uit tasje voor vieze doekjes, een er-op-uit tasje voor schone doekjes en twee flesjes olie. Sueprhip, dus aan de slag ermee!

Hoe werkt Cheeky Wipes

De werking ervan is heel simpel en in mijn geval heb ik de officiële Cheeky Wipes instructie nog wat versimpeld. Ik doe een laagje water in de grote box, leg daar de wasbare billendoekjes van bamboe in en die nemen het vocht op. Olie voeg ik niet toe, maar dat is wel een mogelijkheid. Anderen gebruiken kokosolie, wat eveneens een goed alternatief is.

Zodra de poep zich aandient, hupsakee kind op de commode, in de houtgreep, luier af, billen schoonvegen, luier om. Klinkt simpel en dat is het ook. Behalve dat gedeelte dat je je kind veilig en wel op de commode moet zien te houden en dient te verschonen. Zie het als een uitdaging om zonder poep op je verschoonkussen, kast, gordijnen, handen, kleren en vloerbedekking door te komen. De vieze luierdoekjes gooi ik direct in de luieremmer waar ook de vieze, wasbare luiers in gaan. Die inhoud hiervan gaat elke twee dagen de wasmachine in en na het wassen kunnen ze direct vochtig de box voor schone doekjes weer in.

Cheeky Wipes, biologische billendoekjes, duurzame billendoekjes, duurzaam opvoeden
Zelfs het uitpakken is een feestje

Laat je overtuigen van de wasbare billendoekjes

Wasbare billendoekjes kennen veel voordelen die wegwerp billendoekjes niet kennen. Ten eerste bespaart het geld. Bedenk eens hoeveel pakken billendoekjes (en aansluitend snoetenpoetsers) één kind gebruikt, laat staan als je er twee, drie, vier, vijf of nog meer wilt of hebt. Na de aanschaf van dit systeem ben je voorzien voor de rest van de baby- en peutertijd. Belangrijkere voordelen voor mij zitten hem in wat het ‘t milieu en de kinderbillen bespaart en oplevert. Wasbare billendoekjes geven minder afval. Denk niet alleen aan de doekjes, maar ook aan de verpakking die er om heen zit en aan de verpakking die weer om meerdere pakken heen zit. Minder afval dus. Het wassen daarentegen kost energie, maar dankzij onze bijna-100 zonnepanelen op het dak, de gratis zon én biologisch wasmiddel van klok, is dit minder vervuilend dan het dagelijkse afval wat wegwerp billendoekjes zou geven.

Tenslotte, en dat is het allerallerallerbelangrijkst: mijn kinderen. In deze doekjes zitten geen nare stofjes die de huid van aantast of zou kunnen aantasten. De babyhuid is dunner dan de volwassen huid en beschermt nog minder goed tegen invloeden van buitenaf. Daarbij komt dat de vetzuurmantel nog niet volledig ontwikkeld is, evenals de lipidenfilm. De eerste beschermt tegen bacteriën, schimmels en exogene stoffen en de tweede maakt dat je beschermt bent tegen irritaties, ontstekingen krijgt en jouw huid vocht reguleert. Wasbare billendoekjes geven geen eczeem, wekken geen eczeem op en er bestaan geen contactallergieën op. Ook bevat het geen (mogelijk) hormoonverstorende ingrediënten.

Cheeky Wipes, biologische billendoekjes, duurzame billendoekjes, duurzaam opvoedenMisschien ben je overtuigd, misschien ook niet. Ik hoop dat je een volgende keer dat je voor het schap met billendoekjes staat even terugdenkt aan dit verhaal en je ietsjes meer bewust bent van wat het effect is van een keuze die je dan maakt voor jou, voor jouw kind, voor nu en voor later.

 

Deze blog is mede mogelijk gemaakt dankzij Greenjump, Healthy Mommy, Trendy Mommy, The Cloth Diapes Files, de Consumentenbond, het Franse consumentenonderzoek van Que Choisir, Sterk voor Wasbaar, Eco Mama en NVWA.

Meer weten:  onze wasbare luier ervaring

 

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.