Industriekip of huiskip: het kip en ei verhaal

Het kip en ei verhaal… Het ei is een van de wereldwonderen in de keuken – en in de natuur. Zijn simpele, evenwichtige vorm herbergt een prachtige transformatie: van een nietszeggende zak voedingsstoffen naar een levend dier. Het ei heeft een grote rol gespeeld in de mythologie en stond symbool voor de raadselachtige herkomst van het leven. Eieren vandaag de dag wekken deze gevoelens in het allerminst op. Het ei is van wonder getransformeerd tot een industrieproduct.

Van boerderijbeest naar industriebeest

Het kippenei stamt af van de Gallus Gallus (de kip-zelf). Het vertrouwde beest op het boerenerf is niet de werkelijke oorsprong van de kip. De kip was een wild exotisch beest in de oerwouden. De verre voorouders waren tropische vogels die zich hadden gevestigd in India en Zuidoost Azië. Hedendaags is de vertrouweling ook niet meer op het boerenerf te vinden. Het kipje aan huis verloor haar vertrouwelingen aan de pluimvee-industrie. De schaalvoordelen kwamen opzetten. In een korte tijd worden er massale hoeveelheden eieren geproduceerd. Een verzorger is genoeg voor 100.000 dieren en 1 kilo eieren wordt tegenwoordig geproduceerd van minder dan 3 kilo voer.

De kaalgeplukte legkip

Een normale legkip komt uit een broedmachine, eet voedsel dat grotendeels uit een laboratorium komt en leeft op roosters en legt een jaar lang eieren in een verlichte ruimte – gemiddeld 250-290 eieren! -. Een kip is een onbepaalde legvogel en gaat door met leggen van eieren. Als een ei door een roofdier wordt weggenomen, dan legt de kip een ander ei om het te vervangen. Daar kan ze eindeloos mee doorgaan, totdat haar miezerige ten einde komt. De kip wordt zodanig kaalgeplukt door roofdieren (de mens), dat de kip geen ‘levend wezen meer is, maar slechts een voorwerp in onze industriele keten.

Terug naar de ‘huiskip’

De afstammelingen van de Gallus Gallus zijn geworden tot biologische machines die nooit het zonlicht zien, nooit in het stof scharrelen en niet meer dan vijf centimeter bewegingsvrijheid hebben. Het jasje van misleiding is bedrieglijk. Wanneer koop je eerlijke eieren? Een lastig te beantwoorden vraag. De voedingsindustrie laat ons graag met de minste kosten en met omslachtige communicatie geloven dat de kippen een goed leven hebben (gehad). 

Wij hebben de industriekip teruggebracht naar het boerderijkipje. Op het erf lopen er zo’n twintigtal kippen rond. In tegenstelling tot de legkip geven wij onze huisdieren geen soja of vismeel, maar kwalitatief hoge kippenvoer en restanten van ons voedsel (kippen zijn namelijk alleseters). De kippen hebben veel bewegingsruimte en hebben zowel een binnen- als buitenhok. Ze leren de zon kennen en kunnen op hun eieren broeden. Zo nu en dan hebben we opeens een nest gele/bruine donzige kuikentjes erbij. 

We geven onze kippen misschien geen naam, vertroetelen de beestjes niet, maar gunnen ze graag een gewoon kippenleven. Oké en vooruit, wij genieten van heerlijke eieren. Geproduceerd door eerlijke kippen met écht voer. Dat proef je!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).