• Brood op de plank met de broodbakmachine

  Maria - | 11 januari 2022

  Review Panasonic SD-2500WXE

Thuisbakkers opgelet!

Meesterbakker worden in eigen huis vereist in deze tijd weinig meer dan eigenaar te zijn van de beste broodbakmachine van het land: de Panasonic. Wij zijn zo groot fan dat elke vakantie opnieuw we ruimte maken in de auto om de broodbakmachine mee te nemen (ja, zelfs naar stokbroodland Frankrijk). En waar het hart - of moeten we zeggen de maag - vol van is, daar loopt de mond van over. Inmiddels hebben we zowel familie als schoonfamilie aan het broodbakken gekregen en bij elke familiebruiloft is 'de' broodbakmachine het gezamenlijke cadeau. Voor we meer details geven over de Panasonic, willen we noemen dat goed meel minstens zo belangrijk is als de machine die je gebruikt.

Zoete broodjes bakken

In zijn algemeenheid heeft zelf brood bakken - voor ons - zeer belangrijke voordelen. Misschien wel ongeacht de machine, maar dat zeggen we dus niet vanuit ervaring. Een van de allerfijnste bijkomstigheden, naast dat het geld bespaart en gezonder is, is dat je dagelijks vers, warm, heerlijkgeurend brood op tafel hebt staan. Specifiek voor de Panasonic willen we daar nog aan toevoegen:

 • De kans op een luchtig, geslaagd brood is (mits je het gist niet vergeet of teveel water toevoegt) gegarandeerd;
 • Stil genoeg voor een plek ergens in huis, net niet stil genoeg voor in je slaapkamer;
 • We verklappen je dat je geen bakmachine met speciaal blik voor rozijnen, noten en zaden nodig hebt. Die kan je hopsakee, er zo bijgooien;
 • Eenvoudig in gebruik en onderhoud;
 • De korst is in te stellen op krokantheid, ideaal voor kinderen die liever wat zachtere korsten hebben;
 • De machine bakt met gemak broden van een kilo;
 • Er zitten diverse programma's op, maar het basisprogramma en het snelle programma (voor als je brood in de ochtend op is en je wilt met de lunch weer vers brood) zijn hier favoriet en veelal afdoende.

 

 

 

Ieder voordeel heeft z'n nadeel

Het is niet zonder reden dat er losse teflon bakblikken te koop zijn bij Panasonic. Als er één kwetsbaar punt te noemen is, dan is het met vlag en wimpel het bakblik. De machine is zo degelijk dat het sowieso het bakblik gaat overleven, dat betekent dat je op termijn het bakblik moet vervangen. Zodra het teflon begint los te laten, en dat gaat ergens een keer gebeuren, is toch wel dringend advies het bakblik te vervangen. Je zult het hoogstwaarschijnlijk niet proeven, maar gezond zal het absoluut niet zijn.

Routine met de machine

Het is geen broodje aap wat we hier uit de doeken doen. Hoewel niets tipt aan handgedraaid, in-de-oven-afgebakken brood is in de dagelijkse sleur, de tientallen wassen die gedraaid moeten worden, de dagelijkse rondes langs de kippen en kalkoenen, het wc soppen en het thuiswerken in het thuiskantoor, de Panasonic  broodbakmachine het beste alternatief voor versgebakken brood. In de avond, na het tandenpoeten en voor het slapengaan, wordt de broodbakmachine aangezet. That's it! Het is niet de goedkoopste broodbakmachine, maar wanneer gekeken naar zijn levensduur, is het absoluut één van de goedkoopste in zijn soort. Met onze vorige machine hebben we tien jaar lang dagelijks brood gebakken (het bakblik is dus vervangen na vijf jaar). Bovendien levert de bakmachine zeer smakelijk brood af. Op water en brood zitten is zo zeker geen straf meer.